De Federal Reserve (Fed) heeft woensdag besloten om de rente ongewijzigd te laten. Hiermee blijft de rente op een niveau tussen de 2,25 en 2,50 procent. Ook gaf de centrale bank aan dat er dit jaar geen rente verhogingen meer komen.

De beslissing van de Fed was unaniem. Maar het besluit is opvallend te noemen, omdat de Fed juist bezig was met het verhogen van de rente. Vorig jaar december stonden er voor 2019 nog twee renteverhogingen op de agenda. Nadat de rente in 2018 vier keer werd verhoogd.

Maar op het moment ziet de Fed geen reden om de rente verder te verhogen. De Fed is dan ook minder optimistisch over de Amerikaanse economie. Zo verwacht de centrale bank dat de economie minder hard zal groeien. Ook voorziet de centrale bank een minder harde groei van de inflatie en de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt zijn minder.

Markten werden verrast

De markten werden verrast door het besluit van de Fed. Er werd namelijk niet gerekend op zo’n gematigde aanpak. De rentes op Amerikaans staatspapier daalde daardoor fors. Zo is te zien op de volgende grafiek afkomstig van Zero Hedge.

Momenteel krijgen beleggers een hogere rente op 2-jaars staatspapier dan ze op 5-jaars staatspapier krijgen. De markt verwacht dus dat er op de korte termijn een beter rendement kan worden behaalt dan op de lange termijn. Dat is geen goed teken voor de verwachtingen voor de economie.

Bron: CNBC, Zero Hedge

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)