De rentes op de diverse Amerikaanse staatsobligaties hebben tijdens de afgelopen maanden een duikvlucht genomen. De directe oorzaak hiervoor is het soepelere monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Afgelopen week kreeg de dalende trend een extra neerwaartse impuls door de toespraak van Jerome Powell. Moeten we ons zorgen maken over de dalende rente?

Jerome Powell liet afgelopen woensdag min of meer doorschemeren dat de Amerikaanse economie op dit moment minder sterk is dan waar veel economen op gerekend hadden. Volgens Powell is daarom de kans bijzonder klein dat de Fed dit jaar nog een renteverhoging zal doorvoeren. En dat is wel bijzonder, want enkele maanden geleden voorspelde Powell nog wel een verder stijgende rente. Mogelijk heeft Trump invloed gehad, want de president van de VS liet tijdens de afgelopen maanden meermaals openlijk weten dat hij niet blij was met het gevoerde beleid van de Fed. Hij riep Powell toen op om te stoppen met het optrekken van de rentestand.

Deze grafiek voorspelt onheil voor de financiële markten

De toespraak van Jerome Powell had afgelopen week grote invloed op de obligatiemarkt. De rentes op de Amerikaanse staatsobligaties kende zelfs de grootste daling in meer dan twee jaar tijd (op dagbasis). Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat beleggers zich mogelijk ook zorgen moeten gaan maken over de dalende Amerikaanse rente.

Zo is op de grafiek te zien dat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie tijdens het afgelopen jaar, na het naderen van de weerstandslijn, een plafond wist te bereiken. En dat was ook het geval in de jaren 2000 en 2007. Destijds waarschuwde de obligatiemarkt ook al vroegtijdig voor het onheil dat onderweg was.

Is die waarschuwing nu opnieuw afgegeven?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)