De meeste commodities kennen al jaren zware beurstijden. Sinds het jaar 2011 staat de commoditysector onder grote verkoopdruk en daar lijkt de sector maar moeilijk vanaf te komen. Vandaag de dag stoppen beleggers hun centen liever in zogenoemde groeiaandelen. Toch is de commoditysector op dit moment interessanter dan veel beleggers denken.

De commoditysector wist in januari 2016 een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment is er een herstelbeweging van start gegaan die tijdens het afgelopen jaar ten einde kwam. Als gevolg van de angst voor een tragere groei van de wereldeconomie verloor de sector tijdens de laatste maanden van 2018 tientallen procenten aan beurswaarde.

Commodities kunnen gaan ‘outperformen’

Ondanks het feit dat de commoditysector vandaag de dag hoger staat dan in januari 2016 het geval was, is er nog steeds sprake van een ‘underperformance’ ten opzichte van de Dow Jones index. De Goldman Sachs Commodity Index is op de bovenstaande grafiek afgezet tegenover de Dow Jones index. En uit deze vergelijking blijkt dat commodities ten opzichte van gewone aandelen sinds de jaren ’70 niet meer zo goedkoop waren.

In de totale geschiedenis werd een dergelijke ‘underperformance’ slechts twee keer eerder bereikt. Dat was tijdens de jaren ’30 en de jaren ’70. Tijdens beide keren wisten de commodities de jaren daarna vriend en vijand te verrassen.

Is dat moment nu opnieuw aangebroken?

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>