Het eerste kwartaal ligt achter de rug. Het eerste kwartaal van 2019 is de geschiedenisboeken ingegaan als het beste eerste beurskwartaal sinds het jaar 2009. De S&P 500 index wist tijdens het afgelopen kwartaal met meer dan 12% in waarde te stijgen. Voorspelt deze historische start van het beursjaar ook veel goeds voor de rest van het jaar?

Er waren aan het einde van 2018 maar weinig analisten te vinden die positief gestemd waren over de toekomst van de aandelenmarkten. De tegenvallende groei van de wereldeconomie en de toegenomen geopolitieke spanningen in de wereld werden als argument aangedragen om zo snel mogelijk de markt te verlaten. De beleggers die dat advies hebben opgevolgd hebben, achteraf gezien, op het dieptepunt verkocht.

Eerste kwartaal voorspelt verder stijgende beurskoersen

Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, betekent het eerste beurskwartaal veel goeds voor de rest van het beursjaar. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat de S&P 500 index sinds het jaar 1950 10 keer eerder te maken had met een stijging van minstens 10% tijdens het eerste beurskwartaal. En tijdens 9 van de 10 keer wist de S&P 500 index ook tijdens de rest van het beursjaar in waarde te stijgen. Het gemiddelde rendement tijdens de laatste drie kwartalen van het jaar bedraagt daarbij bijna 6%.

Toch moeten beleggers niet denken dat de rest van het beursjaar zonder enige slag of stoot zal verlopen. Gemiddeld gezien wordt de S&P 500 index immers tijdens een dergelijk beursjaar met een terugval geconfronteerd van bijna 12%.