Een verrassende wending in China, uit onderzoek blijkt dat de maakindustrie vorige maand onverwacht herleefde. De activiteiten namen aan een behoorlijk tempo toe, de sterkste uitbreiding van de afgelopen 8 maanden. Daarmee verslaat het de verwachtingen van de analisten, die dachten dat de Purchasing Managers’ Index onveranderd zou blijven op 49.9.

Geheel onverwacht en zeker welgekomen, de Chinese maakindustrie heeft in maart een tandje bijgestoken. Het aantal activiteiten in deze industrie is opeens fors toegenomen, weliswaar aan het snelste tempo van de afgelopen 8 maanden en volledig buiten verwachting van analisten.

Uitbreiding

De Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) heeft in maart 50.8 bereikt terwijl analisten hadden verwacht dat dit cijfer voor de tweede maand op rij zou stranden op 49.9. Een groot verschil want een cijfer onder de 50 betekent een krimp, boven de 50 betekent uitbreiding of groei.

De situatie ziet er dus opeens onverwacht beter uit, sommige bedrijven namen zelfs extra personeel aan om de verhoogde productie op te vangen. Deze ontwikkeling komt ook op een aangenaam moment, net nu China en de Verenigde Staten van Amerika aan hun onderhandelingen bezig zijn.

Beleggers en investeerders kunnen het onverwachte nieuwe alvast smaken. Verschillende Aziatische indexen begonnen de beursweek positief. Toch blijft het opletten geblazen volgens Capital Economics hoofdeconoom Julian Evans-Pritchard. Volgens hem spelen de fiscale ondersteuningsmaatregelen hier een belangrijke rol in en dus lijkt het ‘herstel’ niet duurzaam maar wel artificieel te zijn.

We suspect that this was driven by stronger fiscal support since local governments have stepped up bond issuance recently.

Bronnen: CNBC

Foto: Andreas Habich – Wikimedia – CC BY-SA 3.0