De oliemarkt is bezig aan een goed jaar. Het tweede kwartaal begon wederom met een stijging, nadat er in het eerste kwartaal de grootste winst in bijna 10 jaar werd geboekt. Momenteel weegt het beperkte olie-aanbod zwaarder dan zorgen over een afname in de vraag.

Als reactie stegen beide oliebenchmarks. Brent crude olie futures stegen op maandag met 0,6 procent naar 68,01 dollar per vat. Brent steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 27 procent. West Texas Intermediate (WTI) futures stegen met 0,5 procent naar 60,46 dollar per vat. De Amerikaanse olie had ook een goed eerste kwartaal met 32 procent stijging.

Beperkt olie-aanbod weegt zwaarder in de markt

Zorgen over een afname in de vraag naar olie zijn een gevolg van mindere vooruitzichten voor de economische groei wereldwijd.

De markt prijst een beperkt aanbod dus zwaarder in. Momenteel heeft de Verenigde Staten sancties lopen tegen de olieproducerende landen Iran en Venezuela. Maar ook het oliekartel OPEC en een aantal andere grote producenten hebben het aanbod beperkt.

Hierdoor worden negatieve effecten teniet gedaan. Bijvoorbeeld van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Analisten gematigd positief voor olie

Of de olierally nog lang doorzet is de vraag. Zo zal er niet heel veel ruimte zijn voor hogere prijzen, stelt Phin Ziebell, senior econoom bij de Australische centrale bank. Dat komt volgens hem door mindere economische groei en door Amerikaanse olieproducenten. Hij verwacht namelijk dat deze producenten het aanbod zullen uitbreiden, wanneer de olieprijs nog verder stijgt.

Het wordt vanaf nu lastig om nog een flinke rally te krijgen.

Toch zijn analisten voorzichtig optimistisch voor de olieprijs. Dat bleek vrijdag uit een enquête van Reuters.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>