In een tijd dat de Federal Reserve in de Verenigde Staten van Amerika wel degelijk heeft gecapituleerd op zijn ‘rentepad’, laten sommige opkomende markten geen verbetering zien. De Argentijnse peso zit opnieuw dicht bij zijn all-time low, de Turkse lira is aan het terugzakken naar zijn dieptepunt van vorig jaar en de Zuid-Afrikaanse rand laat het ook stilaan afweten.

Wat zou er gebeurd zijn met die valuta’s in een wereld waar de Federal Reserve nog steeds zijn rentebeleid aan het verkrappen was? Een hogere rente in Amerika wordt namelijk als schadelijk beschouwd voor opkomende markten aangezien Amerikaanse beleggers en investeerders hun dollars terug meenemen naar huis om te profiteren van de hogere rendementen.

Emerging markets

Nu de Federal Reserve meer ‘dovish’ is, is de druk op de ‘emerging markets’ afgenomen. Maar beleggers beseffen steeds meer dat niet alle opkomende markten over dezelfde kam geschoren mogen worden. Het is vooral opletten geblazen met landen die weinig economische groei genereren.

De Argentijnse economie is tijdens het laatste kwartaal van 2018 met 6,2 procent gekrompen. President Mauricio Macri worstelt er met hoge inflatie en druk van het Internationaal Monetair Fonds om bezuinigingsmaatregelen in te voeren zodat de schuldenberg niet uit de hand loopt.

Ook de Turkse economie heeft het zwaar te verduren, eind vorig jaar is de economie met 3 procent gekrompen. De inflatie zit net niet op 20 procent en de lira is in 2018 met 30 procent in waarde gedaald. Het gaat dus niet voor iedere ‘emerging market’ goed, beleggers moeten dus selectief zijn.

2018 was geen gunstig jaar gezien de handelsoorlog, centrale banken die hun rentebeleid wouden aanpassen en de tragere Chinese economische groei. Ondertussen zien de signalen er beter uit maar niet alle opkomende markten profiteren hier van en dat beseffen beleggers maar al te goed.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images