Amerikaanse miljardairs roepen op tot hogere belastingen voor zichzelf. Het systeem, waarvan zij hebben geprofiteerd, moet worden hervormd, zodat iedereen kan profiteren. Warren Buffett, Jamie Dimon, Ray Dalio, Bill Gates en nog enkele andere miljardairs roepen hiertoe op.
Volgens de miljardairs is de inkomensongelijkheid te groot. Hierdoor werkt het systeem slechts voor een klein aantal mensen en voor een groot aantal niet meer.
Ray Dalio, hedgefonds titaan, kaartte de ongelijkheid in Amerika onlangs aan. Vanaf de jaren ’70 neemt de inkomensongelijkheid toe.
Dalio roept daarom op tot hervorming van het kapitalistische systeem.
Ik ben kapitalist, een professioneel kapitalist. Het systeem was gunstig voor mij. Vroeger had ik niks, maar toen kreeg ik iets van het kapitalistische systeem.
Dalio doelt hiermee op het publieke onderwijs. Volgens hem moet er de overheid hier meer in investeren. Onlangs schonken Dalio en zijn vrouw 100 miljoen dollar aan de staat Connecticut voor het onderwijs.
Dimon: rijken moeten dit onthouden
Maar Dalio is niet de enige rijke die van zich liet horen. Ook Jamie Dimon, CEO van J.P. Morgan, stelde vorige week in een brief naar aandeelhouders dat de inkomensongelijkheid te groot is. Daarom roept hij op tot meer belasting voor de rijkste 1 procent. Hij voegde daaraan toe:
Als dat gebeurt, dan moeten de rijken onthouden: als zij de maatschappij en de economie verbeteren, dan zijn zij ook een van de winnaars.
Daarnaast zijn er nog meer miljardairs die van zich laten horen om de inkomensongelijkheid aan te pakken. Warren Buffett en Bill Gates, nummer twee en drie rijkste ter wereld, zijn bekenden. Buffett stelde ooit:
De rijken betalen relatief gezien zeker te weinig belasting tegenover de rest van de bevolking.
Bron: CNBC
Foto: iStock