Economische cijfers voor Europa betekenen niet veel goeds voor de groei. Het economische vertrouwen in Europa lijkt weg te ebben. Vooral in Duitsland, daar noteert een belangrijk vertrouwenscijfer op het laagste punt in bijna zeven jaar.

Dat het vertrouwen in de Europese economie minder is, valt te zien in de inkoopmanagersindex cijfers van de productie. In Duitsland noteert dit cijfer op 44,1, alles onder de 50 duidt op een krimp van het vertrouwen in de economie.

Naast Duitsland is er over de gehele linie in Europa een krimp van het economische vertrouwen. In Europa zien we namelijk de grootste krimp in bijna zes jaar. Zo daalde de productie inkommanagersindex verder naar 47,5, van 49,3.

Brexit grootste zorg voor Europese economie

Verwacht wordt dat de daling van het economische vertrouwen doorzet in het tweede kwartaal. Bijvoorbeeld door Chris Williamson, econoom bij IHS. Volgens hem zijn risico’s toegenomen en de trend kan daarom verder verzwakken.

Nieuwe orders dalen op een hoge snelheid. De hoogste sinds 2012.

Williamson weet ook oorzaken van het gedaalde vertrouwen te noemen.

Zorgen over handelsoorlog, tarieven, geopolitieke spanningen en de Brexit, wellicht de belangrijkste. Deze factoren zorgen voor een pessimistisch vooruitzicht voor zowel de binnenlandse economie, als de buitenlandse.

Industriële productie daalt

Niet alleen de cijfers van het economische vertrouwen waren slecht. Het is ook terug te zien in cijfers van productie. Bijvoorbeeld de industriële productie in februari. In Duitsland is deze met 0,4 procent gedaald, in Spanje met 1,1 procent en in Ierland met 0,1 procent.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)