Afgelopen week zijn er enkele opbeurende macrocijfers verschenen. Dit was ook wel hard nodig, want beleggers werden tijdens de afgelopen weken hoofdzakelijk geconfronteerd met tegenvallende economische cijfers. Het aantal Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen wist te dalen naar een nieuw dieptepunt en dat kan goed nieuws zijn voor de Amerikaanse economie.
Over het algemeen valt te zeggen dat een economie goed draait op het moment dat er weinig werklozen zijn. Toch zijn sommige economen van mening dat de huidige meting van ‘werklozen’ niet helemaal juist is. Zo zijn de huidige regels om te kwalificeren als ‘werkloos’ anders dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden het geval was. Mogelijk ligt het werkelijke aantal werklozen dus hoger dan het huidige werkloosheidscijfer doet vermoeden.
Dalende werkloosheidsuitkeringen betekent goed nieuws
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat het aantal werkloosheidsuitkeringen al jaren daalt. En dat is goed nieuws, want dat betekent simpelweg dat de Amerikaanse overheid minder geld hoeft uit te geven aan het onderhouden van werklozen. Afgelopen week kwam het cijfer uit op 196.000 uitkeringen; het laagste niveau in meer dan 50 jaar tijd.
Volgens Ryan Detrick, van LPL Research, kan dit cijfer goed nieuws betekenen voor de Amerikaanse economie en de aandelenmarkten. Hij bracht in kaart hoe snel een recessie begon na de vorige cyclus dieptepunten:
- Januari 1989 – 18 maanden later recessie
- April 2000 – 11 maanden later recessie
- Januari 2006 – 23 maanden later recessie