Amerikaanse banken publiceerde gemengde eerste kwartaalcijfers. Volgens analisten van Citi is een ding zeker: dit jaar worden de cijfers van banken niet beter. Dat komt volgens hen door de Fed die de rente waarschijnlijk niet zal verhogen.

Vier van de zes grootste Amerikaanse banken hebben de eerste kwartaalcijfers gepubliceerd. J.P. Morgan en Wells Fargo boekten betere cijfers dan beleggers hadden verwacht. Maar Goldman Sachs en Citigroup konden niet aan de verwachtingen van de markt voldoen.

Ronit Ghose, een van Citi’s hoofdanalisten, stelde dat banken beperkte mogelijkheden hebben om hogere winsten te boeken. Dat komt omdat de Fed aangeeft de rente niet te verhogen.

Een hogere rente is belangrijk voor banken. Zo kan het de rentemarge vergroten. Dat is het verschil waartegen banken lenen en uitlenen. Een hogere marge betekent meer winst voor banken.

Rentemarge op hoogtepunt

Ghose en zijn team geloven dat de rentemarge voorlopig op het hoogtepunt zit. Zo stelde de analist:

Als we naar de winstgevendheid kijken, in het bijzonder naar de rentemarges… dan geloven we dat we nu op een piek van de marge zitten. We denken dat het niet beter wordt qua rentemarges en winstgevendheid van banken.

Daaraan voegde de analist toe:

Als we geen rente verhogingen van de Fed zien, wat waarschijnlijk is… dan is dat geen goed nieuws voor de marges van banken.

Bron: CNBC

Foto: iStock