Regelgeving voor cryptomunten komt naar Europa. En Frankrijk brengt het er naartoe. Frankrijk heeft vorige week namelijk een nationale cryptowet aangenomen. Volgens Frankrijk is deze wet geschikt voor de gehele Europese Unie.

De nieuwe wet in Frankrijk erkent cryptomunten. Daarmee erkent het land ook de uitgevers en beleggers in cryptomunten. Frankrijk zal hierdoor beter in staat zijn om belasting op cryptomunten te innen. Ook zullen beleggers beter beschermt zijn tegen frauduleuze praktijken. De cryptoindustrie gaat zo van een grijs naar een gereguleerd gebied.

Frankrijk is hiermee het eerste grote land die een dergelijke wet aanneemt, stelde Bruno Le Maire, de Franse minister van financiën.

‘Ons model is de juiste’

Volgens Le Maire is de nieuwe regelgeving een grote doorbraak. De minister gelooft dat het niet alleen Frankrijk zal helpen, maar geschikt is voor heel Europa.

Ik zal aan mijn Europese collega’s voorstellen dat we een gezamenlijk raamwerk voor cryptowetgeving opstellen, geïnspireerd door de Franse expertise. Ons model is de juiste.

Met de nieuwe Franse cryptowet moeten uitgevers van cryptomunten certificaten van de overheid bemachtigen voordat het crypto’s kan uitgeven. Geen certificaat is geen toestemming om via een Initial Coin Offering (ICO) kapitaal op te halen. De Franse autoriteiten zullen uitgevers controleren op fraude en witwaspraktijken.

Beleggers en traders in cryptomunten zullen belastingen moeten betalen over de winsten die ze behalen. Ook zullen beleggers beter beschermt zijn tegen frauduleuze ICO’s.

Europese Commissie onderzoekt cryptomunten

De Europese Commissie heeft echter ook niet stil gezeten. Zo heeft het onlangs een studie uitgevoerd met de vraag: hoe moeten we cryptomunten reguleren.

Maar er wordt dit jaar nog geen cryptowetgeving verwacht in Europa. Zeker niet tot het einde van 2019. Dan loopt namelijk het termijn van de huidige commissie af.

Bron: Reuters

Foto: iStock