China is begonnen met het lichtjes verzwakken van de yuan. Volgens een rapport van ING is dat een snauw naar de Amerikaanse president Donald Trump. Verschillende Amerikaanse regeringen claimden al dat China een oneerlijk beleid voert door de yuan kunstmatig zwak te houden.

Het verzwakken van een munt is een tactiek die landen gebruiken om hun export te bevorderen en zo de economie te stimuleren. Maar dat gaat ten koste van de export van andere landen. Als de ene munt in waarde daalt, dan stijgt een andere munt in waarde.

Volgens ING laat China hiermee zien dat het onafhankelijk is van iedere invloed van buitenaf.

China geeft een signaal af aan het buitenland

Het rapport van ING stelt dat de Chinese munt in de eerste twee maanden van het jaar met 2,45 procent is gestegen ten opzichte van de dollar. Maar in maart daalde de munt 0,2 procent en in april 0,3 procent ten opzichte van de dollar.

Hoewel het een kleine verandering is, geeft China volgens ING een signaal af naar het buitenland. Zo stelde Iris Pang, China-econoom bij ING, in het rapport:

Volgens ons is de verandering in richting klein, maar het is een manier voor China om te laten zien dat het yuanbeleid niet vatbaar is voor buitenlandse invloeden.

Substantiële depreciatie is niet reëel

ING gelooft dat China niet verder zal gaan dan ‘een signaal afgeven’. Volgens Pang is een significante kunstmatige verzwakking van de yuan niet reëel:

We denken dat een substantiële verzwakking van de yuan alleen mogelijk is als China ruzie wil met de Verenigde Staten. Dat zal onrust op de markten veroorzaken over de vlucht van kapitaal uit China. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat China dit wil.

Bron: CNBC

Foto: iStock