Een onverwachte wending in het groeiverhaal van de Europese economie. Analisten voorspelden een economische groei van 0,2 tot 0,3 procent voor het eerste kwartaal van dit jaar, maar de gegevens zijn iets beter dan dat. De Europese economie wist namelijk met 0,4 procent te groeien, een stijging van 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Iets dat men niet zag aankomen, een beter dan verwachte economische groei voor de Europese Unie. Analisten dachten wel dat de economie zou toenemen tegenover het vorige kwartaal, maar een verdubbeling van de groei durfde men niet te voorspellen. De laatste drie kwartalen zijn goed geweest, van 0,1 procent in het derde kwartaal van vorig jaar naar 0,2 procent in het vierder kwartaal vorig jaar naar 0,4 procent tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Niet alle goud dat blinkt

Het blijft echter een woelige periode voor de eurozone door de brexit, de platte groei van de Duitse economie en een recessie in Italië. Investeerders maken zich zorgen over de toestand van de Europese economie, vooral om dat de ‘purchasing managers’ index’ gedaald is van 51,6 naar 51,3.

It is not a turning point. There is clear evidence of a trade-related exogenous shock for the euro zone economy, which cannot be easily dismissed in the aftermath of a good GDP reading.

Econoom Lorenzo Codogno waarschuwt dat, ondanks de verrassende economische groei, de risico’s voor de eurozone nog altijd aanwezig zijn. Hij benadrukt dat dit geen ommekeer is voor de Europese economie want op lange termijn zijn er nog veel uitdagingen die overwonnen moeten worden.

Beleggers en investeerders blijven de Europese economie nauwgezet opvolgen. Europese aandelen presteren minder goed dan hun Amerikaanse en Aziatische tegenhangers, zelfs ondanks de positieve signalen over de wereldeconomie en een nakende overeenkomst tussen de USA en China.

Bronnen: CNBC

Foto: Zand – Pixabay