Jeremy Grantham, een investeerder die in het verleden vroegtijdig de recessies van 2000 en 2008 voorspelde, trekt opnieuw aan de bel. Grantham verwacht dat de aandelenmarkten de komende jaren gaan teleurstellen. Voor de komende 20 jaar moeten we zelfs rekening houden met een gemiddeld jaarlijks rendement van slechts 2% tot 3%.

Jeremy Grantham heeft in een zeldzaam interview met CNBC zijn licht laten schijnen op de financiële markten. Volgens de ervaren investeerder moeten beleggers rekening houden met tegenvallende beursjaren. Volgens Grantham zijn de aandelenmarkten op dit moment nog steeds behoorlijk prijzig te noemen. De conjunctuurgezuiverde koers-winstverhouding (CAPE), een populaire maatstaf voor de beurswaarde die gedeeltelijk werd gecreëerd door Nobelprijswinnaar econoom Robert Shiller, bedraagt ​​30,04. Dat getal ligt ruimschoots boven het historisch gemiddelde van 16,61.

Grantham raadt beleggers aan om uit te wijken naar groeimarkten

Volgens Grantham zullen beleggers moeten wennen aan tegenvallende beursjaren. Tijdens de afgelopen jaren zijn we immers behoorlijk verwend. Zo bedroeg de samengestelde jaarlijkse groei van de S&P 500 index over de afgelopen vijf jaar ruim 8%. De Nasdaq Composite Index wist het zelfs nog beter te doen met een jaarlijks rendement van gemiddeld ruim 11%.

De beleggers die niet genoegen nemen met een jaarlijks rendement van 2% tot 3% zullen volgens Grantham de komende jaren moeten uitwijken richting de groeimarkten. De ervaren investeerder verwacht dat de jaarlijkse groei van de groeimarkten de komende 20 jaar zal uitkomen tussen de 6% en 8%. In het bijzonder zijn Chinese aandelen volgens hem op dit moment erg aantrekkelijk geprijsd.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER