Het aantal risicovolle bedrijfsleningen is in 2018 met 20 procent gestegen. Dat stelt de Fed in het Financial Stability Report. De toename van risicovolle leningen, ook wel ‘leveraged loans’ genoemd, is volgens de Fed een trend die een risico voor het financiële systeem vormt.

Een leveraged loan is een lening aan een bedrijf die al veel uitstaande schulden heeft. De lening is daarmee zeer risicovol. Een dergelijke lening heeft bijvoorbeeld een hoog risico dat het niet wordt terug betaald.

Nu bedraagt het totale aantal risicovolle leningen 1,1 biljoen dollar volgens de Fed. Het aantal nieuwe uitgegeven leningen overschreed in 2018 het niveau van voor de crisis en van 2014. Wel stelt de Fed dat het aantal defaults op deze leningen laag blijft, maar dat kan veranderen volgens de centrale bank. Bijvoorbeeld wanneer de economie het minder doet.

De Fed stelde in het rapport:

Er is een grotere proportie kredietvragers met een lage kredietwaardigheid en met een al hoge schulden. Iedere verzwakking van de economische activiteit kan het aantal defaults op gang helpen en leiden tot een kredietgerelateerde contractie en zal effect hebben op de werkgelegenheid en investeringen bij deze bedrijven.

Niet de eerste keer dat de Fed waarschuwt voor risicovolle leningen

Het is niet de eerste keer dat de Fed heeft gewaarschuwd voor risicovolle bedrijfsleningen. In een rapport van november stelde Robert Kaplan, de Fed-president van Dallas, dat risicovolle leningstandaarden verslechteren.

Bron: New York Times, Real Investment Advice

Foto: