Het passieve beleggen heeft een enorme mijlpaal bereikt. Passief beheerde fondsen in de Verenigde Staten zijn in de afgelopen jaren gegroeid naar een totaal van 4,3 biljoen dollar, even veel als actief beheerde fondsen. Oftewel de helft van de Amerikaanse aandelenmarkt gelooft dat het de markt niet kan verslaan.

Als je passief belegt, dan volg je een bepaalde beurs. Je kan het dan niet beter, maar ook niet slechter doen dan de beurs die je volgt. Het grote voordeel is dat de kosten laag zijn en je nooit slechter presteert dan de markt, want je volgt de markt..

Met actief beleggen probeert een professional met jouw geld zo veel mogelijk rendement te halen. Dat kan goed uitpakken, maar het kan ook zijn dat je het minder doet dan de markt.

Verschil tussen 1998 en 2019

Volgens Morningstar is de huidige mijlpaal een onvermijdelijk resultaat. Zo stroomt er al jaren geld uit actief beheerde fondsen en een gedeelte van die uitstroom gaat weer richting passief beheerde fondsen.

Ruim 20 jaar geleden was je een buitenbeentje als je in passieve fondsen zou beleggen. Iets meer dan 10 procent van de fondsen werd toen passief beheerd. Zo’n 90 procent werd dus actief beheerd, volgens data van Institutional Investor.

Maar de jaren hierna vond er een grote ommekeer plaats. Beleggers keerden actieve fondsbeheerders de rug toe en namen genoegen met een gemiddeld rendement, met lage kosten.

Actieve strategieën zullen altijd blijven bestaan

De trend die gaande is, betekent niet dat actief beleggen zal verdwijnen, zo stelt het mediaplatform Institutional Investor. Beleggers verkiezen vooral actieve fondsen in gebieden waar informatie schaarser en handelen ingewikkelder is. Zo zit bijvoorbeeld 95 procent van gemeentelijke obligaties in actieve fondsen.

Bron: Institutional Investor

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar