De handelsoorlog is weer een ‘hot item’ op de financiële markten. De Amerikanen en de Chinezen hebben tijdens de voorbijgaande weken diverse importtarieven aan elkaar opgelegd. Daarnaast wil Trump het Chinese Huawei binnen de Amerikaanse landsgrenzen verbannen. Als gevolg van al deze handelsperikelen hebben de groeimarkten veel beurswaarde moeten inleveren. Biedt dat kansen?

Dat de groeimarkten op dit moment keihard worden afgestraft, is niet zo vreemd. Tijdens de sell-off van eind 2018 moesten de opkomende markten het immers ook al vergelden. En dat heeft te maken met het feit dat de economische impact van de handelsoorlog het grootste is voor de groeilanden. En daarom zie je dat ook terug in de beurskoersen.

Beren en stieren in gevecht met elkaar

Volgens Chris Kimble, van Kimble Charting, zijn de groeimarkten op een belangrijk punt aangekomen. Hij deelde de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat de belangrijkste Emerging Markets ETF (EEM) bij de steunlijn terecht is gekomen. Deze steunlijn is al ruim drie jaar intact en bood tijdens de laatste sell-off in december nog belangrijke steun. Wat dat betreft valt dus te zeggen dat de groeimarkten ETF bij een belangrijke steun is aangekomen.

Anderzijds staan de beren er ook zeker niet slecht voor. De herstelbeweging van de eerste maanden van het jaar strandde immers bij de weerstandslijn die al sinds het jaar 2008 van kracht is. Dit is dus een behoorlijk weerstand die niet zo maar doorbroken kan worden.

Dat er een richting gekozen zal worden, staat vast. Het kan echter een hete zomer gaan worden voor zowel de beren als de stieren.