De afgelopen jaren hebben we heel wat monetaire stimulus gezien. Maar volgens analisten van AB Bernstein nog lang niet alles. Want in de komende jaren zullen we nog meer, extremer monetair beleid zien. Tenminste als een volgende recessie toeslaat.

In een toekomstige crisis zullen we ‘radicale’ types van maatregelen zien die de economie proberen te redden van een malaise, zo luidt een analyse van AB Bernstein. Bernstein is een wereldwijde vermogensbeheerder.

Die maatregelen kunnen volgens de analisten verschillende vormen aannemen. Bijvoorbeeld het uitgeven van nog meer overheidsschuld om zo groei te stimuleren. Of (nog meer) negatieve rentestanden. En mogelijke stappen tot ‘helicopter geld’.

Helicopter geld is een maatregel waar een centrale bank geld print en dat vervolgens direct aan de overheid of burgers geeft.

Volgende stimulerende maatregelen onvermijdelijk

Volgens Phillipp Carlsson-Szlezak, hoofdeconoom van Bernstein, zijn volgende stimulerende maatregelen voor de economie onvermijdelijk.

Uiteindelijk is de vraag niet of er meer stimulatie zal komen. Het zal er zijn, door de ‘centrale planning eigenschap’ van de politiek. De vraag zal zijn hoe wanhopig zullen ze het er door drukken en hoe creatief wordt het.

Daaraan voegde Szlezak toe:

We geloven dat het verlies van effectiviteit van het huidige model een belangrijke drijfveer is voor de waarschijnlijke ‘radicalisering’… een ommekeer naar extremere versies van stimulus.

Groei blijft achter

Momenteel gebruiken centrale banken vooral schuldgroei om de cyclische groei te stimuleren, zo stelt Bernstein. Maar het zal veel effectiever zijn, als een combinatie van de drie maatregelen wordt gebruikt. En dat is nodig, want de economische groei in de Verenigde Staten ligt onder de langetermijntrend volgens de grafie van CNBC.

Bron: CNBC

Foto: iStock