Wie dacht dat de Federal Reserve klaar was om de rentes stilaan te verhogen, zit vermoedelijk mis. Uit de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell kunnen we afleiden dat de Amerikaanse centrale bank eerder geneigd is om de rentes opnieuw te verlagen om gepast te reageren op de macro-economische situatie van het land en de wereldeconomie. Er staat ons dus waarschijnlijk geen verkrapping van het rentebeleid te wachten maar eerder een versoepeling.

De speech van Fed-voorzitter Powell heeft een tipje van de sluier gelicht, dat beweert althans voormalig Fed-bestuurder Sarah Raskin. Powell zei dat de centrale bank ‘will act as appropriate to sustain the expansion’. Volgens Raskin hintte hij indirect op een versoepeling van het rentebeleid.

I think Chairman Powell has given a message to markets that’s indicating that a rate cut is coming. This is, in essence, a very strong signal that the FOMC is actually ready to talk about cutting rates.

Renteverlaging?

Wat hij hier precies mee bedoelt, zullen we wellicht te weten komen op 18 of 19 juni. Dan komt de Federal Open Market Committee (FOMC) samen om het rentebeleid uit te stippelen, zij bepalen namelijk het monetaire beleid en nemen beslissingen op basis van macro-economische data.

Wat er ook beslist zal worden, volgens Morgan Stanley hoofdeconoom Chetan Ahya zal het in teken zijn van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Met andere woorden, er is een grote kans op een verlaging van de rentes want de Amerikaanse economie gaat er minder op vooruit door het handelsdispuut.

Vooral gezien het verhoogde risico op een economische recessie. Indien dit effectief het geval gaat zijn, is een renteverhoging allesbehalve welkom. Uit voorzorg, en op het risico in te perken, zal de Federal Reserve naar alle waarschijnlijkheid beslissen om de rentes opnieuw een tikkeltje te verlagen.

Bronnen: CNBC

Foto: FutureAtlas – Flickr – CC BY 2.0