De afgelopen tijd zijn er wat scheurtjes ontstaan in het Amerikaanse economische beeld. Onder andere het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag viel zwaar tegen. Mede daardoor wist de euro een opmars neer te zetten. En volgens een betrouwbaar model moeten we ons serieus zorgen gaan maken over de Amerikaanse economie. En daarmee indirect ook over de wereldeconomie.

Tijdens de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de Amerikaanse economie steeds meer hinder begint te ondervinden van de handelsoorlog. Zo heeft met name de Amerikaanse huizenmarkt het op dit moment lastig en volgens economen kan het consumentenvertrouwen de komende tijd gaan afnemen. En dat zou pas echt een groot probleem zijn, want de groei van het Amerikaanse BBP is voor het grootste deel gebaseerd op de consumentenuitgaven.

Moeten we vrezen voor een Amerikaanse recessie?

Volgens David Rosenberg, strateeg bij Gluskin Sheff, moeten we mogelijk vrezen voor een Amerikaanse recessie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Haver Analytics, is namelijk te zien dat de kans op een Amerikaanse recessie (binnen 12 maanden) is gestegen naar 30%. En Rosenberg laat weten dat dit betrouwbare recessiemodel voor het laatst in juli 2007 op een dusdanig hoog niveau bewoog. En we weten allemaal nog wel hoe het destijds is afgelopen met de Amerikaanse economie.

Deze recessie-indicator lijkt in ieder geval een serieus waarschuwingssignaal af te geven.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>