Facebook kondigde deze week officieel aan dat het een digitale munt zal ontwikkelen, genaamd Libra. Dit zorgde voor veel oproer in de cryptowereld, maar ook daarbuiten. Verschillende Europese beleidsmakers reageerden op de plannen van Facebook.
Enkele uren nadat de Libra werd aangekondigd door Mark Zuckerberg liet Bruno Le Maire, de Franse Minister van Financiën, al van zich horen. Hij was op zijn zachtst gezegd niet positief over de nieuwe digitale munt.
Het is uitgesloten dat Libra een onafhankelijke munt wordt. Het kan en moet niet gebeuren.
‘Bedrijven als Facebook mogen niet in staat zijn dit te doen’
Maar niet alleen in Frankrijk is men sceptisch over Facebook zijn plannen. De Duister Markus Ferber, een lid van het Europese parlement, waarschuwde dat Facebook een schaduwbank zou kunnen worden door het gebruik van de digitale munt. Een schaduwbank is een financiële instelling die buiten de regels van het systeem opereert.
Volgens Ferber is het voor de wetgevers nu een goed moment om samen te werken aan een nieuwe wetten voor digitale munten. Daaraan voegde de Europarlementariër toe:
Multinationals met een gigantisch aantal gebruikers, zoals Facebook, mogen niet in staat zijn om een digitale munt uit te geven zonder dat daar passende wetten voor bestaan.
Niet alleen Facebook zit achter Libra
Toch is de digitale munt Libra niet alleen eigendom van Facebook. De munt wordt namelijk overzien door een coalitie van bedrijven, waaronder Visa, Uber en Spotify. Wel heeft Facebook een extra belangrijke zetel in deze coalitie, omdat het de initiatief nemer is. Ook is Facebook volledig verantwoordelijk voor de wallet van Libra, genaamd Calibra.
Facebook gaf al een reactie op de Europese beleidsmakers. Een woordvoerder van de techgigant zei:
We kijken vooruit om te reageren op vragen van beleidsmakers, terwijl het proces zich verder ontwikkelt.
Bron: CNBC
Foto: iStock