De Deutsche bank heeft zondag aangekondigd dat ze zich zullen terugtrekken uit de wereldwijde aandelenhandel, minder zullen fungeren als investeringsbank en 18.000 functies zullen ontbinden. Deze acties zijn nodig als onderdeel van een groot herstructureringsplan om de kosten de kop in te drukken in een poging om opnieuw winstgevend te worden.

Grote kuis bij de Deutsche bank, 18.000 jobs zullen er aan moeten geloven. Het nieuws kwam slechts twee dagen nadat ze ook al de beslissing hadden genomen om het hoofd van investeringen, Garth Ritchie, te ontslaan. Een dure operatie die wellicht tot 7,4 miljard euro in kosten zal oplopen tegen 2022. De bank gaat wellicht ook een nettoverlies van 2,8 miljard dollar neerleggen dit kwartaal.

Aandeelhouders werden reeds op de hoogte gebracht van mogelijke zware acties tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei. Afgelopen weekend nam de raad van bestuur de beslissing om het herstructureringsplan effectief uit te voeren in een poging om de rendabiliteit op te voeren.

Today we have announced the most fundamental transformation of Deutsche Bank in decades.

Herstructurering

De Deutsche Bank is al langer op zoek naar manieren om het volledig over een andere boeg te gooien. Zo waren er ook gesprekken met Commerzbank om samen te gaan maar dat plan is uiteindelijk op de klippen gelopen omdat er niet genoeg voorstanders waren bij beide banken.

De reden waarom de Deutsche Bank drastisch moet ingrijpen, komt omdat ze in het verleden flink wat mispeuterd hebben. Ze waren onder andere onderdeel van de oorzaak van de financiële crisis in 2008 door mensen slechte hypotheken te verkopen en hebben ook Russisch geld witgewassen.

Ze hebben al massa’s boetes moeten betalen aan verschillende instanties wat er heeft toe geleid dat hun bedrijfsresultaten ontzettend zwaar onder druk staan. Er is zelf sprake geweest van een mogelijk faillissement met rampzalige gevolgen voor de financiële sector. Of de inspanningen die ze zullen leveren effectief gaan helpen, valt uiteraard nog af te wachten de komende jaren.

Bronnen: CNBC

Foto: Thomas WolfWikimedia – CC BY-SA 3.0