Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, uitte zijn zorgen over de nieuwe geplande cryptomunt Libra. Volgens de voorzitter van de Fed zal een speciale werkgroep de plannen van Facebook onderzoeken.

Libra wordt een nieuwe stablecoin van Facebook samen met een groot aantal andere bedrijven. De lancering staat gepland in 2020 middels de Libra Association, een non-profit gevestigd in Zwitserland. Powell zei over het nieuwe fenomeen:

Libra roept serieuze zorgen op met betrekking tot privacy, witwassen, consumentenbescherming en de financiële stabiliteit. Dit zijn punten die grondig onderzocht en publiekelijk aangepakt moeten worden.

‘Een zorgvuldige aanpak’

De zorgen van de Amerikaans autoriteiten zijn serieus. Libra werd namelijk besproken in een meeting met het House Committee on Financial Services. De financiële autoriteit overziet alle andere financiële instellingen in de Verenigde Staten, zoals de Fed en de beurswaakhond SEC. De meeting zou eigenlijk over het monetaire beleid in de Verenigde Staten gaan.

Powell stelde dat er een zorgvuldige aanpak moet worden uitgestippeld en dat er niet overhaast gehandeld moet worden. Volgens Powell zijn er nog een aantal belangrijke onbeantwoorde vragen. Facebook moet hierin duidelijkheid scheppen. Zo niet, dan “kan het project niet doorgaan”, zei de voorzitter van de Fed. Hij vervolgde:

Al deze dingen zullen zeer precies en zorgvuldig moeten worden aangepakt. We moeten heel doelgericht werken.

Zuckerberg opnieuw ondervragen

Naast de woorden van Powell vond Bran Sherman het hoog tijd dat Mark Zuckerberg wordt ondervraagd over de Libra. Het lid van het Amerikaanse Lagerhuis zei:

Uiteindelijk is het tijd om Mark Zuckerberg hier te hebben. Hij is degene die miljarden dollars heeft verdient aan ons, afhankelijk is van de Amerikaanse overheid om zijn miljarden te beschermen en nu wil hij het systeem ondermijnen.

Of Zuckerberg komt is nog niet zeker. Wel zal David Marcus op 16 juli getuigen voor het committee. Marcus heeft de leiding over Calibra. Dat wordt de digitale wallet voor Libra.

Bron: CNBC

Foto: iStock