De U.S. Treasury Department heeft maandag China officieel beschuldigd van koersmanipulatie. Een historische beslissing want het is sinds Clinton geleden dat het Witte Huis zulke beschuldigingen heeft gemaakt. Volgens de Amerikanen is China haar munt eigenhandig aan het manipuleren waardoor de onderlinge handel oneerlijk verloopt. De spanningen tussen beide landen lopen opnieuw op.

De Verenigde Staten en China zitten nu echt in een handelsoorlog, de toestand ervoor kon je nog omschrijven als een conflict gezien de huidige spanningen. Vorige week besliste Amerikaans president Trump om nieuwe importheffingen door te voeren na een bijzonder korte ontmoeting met de Chinese onderhandelaars. China reageerde indirect door de waarde van de yuan te veranderen.

De Amerikanen beschuldigen China nu officieel van koersmanipulatie, dat is al geleden sinds Clinton in het Witte Huis zat in 1994. Door de val van de yuan wordt er een oneerlijke competitieve situatie gecreëerd in de handelsrelatie, aldus Amerikaans Minister van Financiën Steve Mnuchin.

Secretary Mnuchin will engage with the International Monetary Fund to eliminate the unfair competitive advantage created by China’s latest actions.

Escalatie

Ook Amerikaans president Trump had zich voor de officiële beschuldiging al uitgelaten op Twitter. In een tweet noemde hij China een ‘currency manipulator’ en sprak de Federal Reserve aan om hier gehoor aan te geven. De escalatie tussen beide landen is nooit eerder zo groot geweest dan nu.

De USA gaat nu het Internationale Monetaire Fonds aanspreken maar officieel kan deze instantie niet veel doen, echte straffen of boetes voor dit euvel zijn er niet. De Amerikanen gaan dit voorval waarschijnlijk gebruiken om nog een stapje verder te gaan in de handelsoorlog met China.

De verwachtingen dat beide landen snel tot een akkoord gaan komen, zijn nu helemaal verdwenen als sneeuw voor de zon. De handelsoorlog wordt keihard gespeeld en het ziet er niet naar uit dat China zomaar zal buigen voor de Amerikanen. Ook analisten weten momenteel geen raad.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay