De wereldeconomie heeft moeite om te groeien en bedrijfsresultaten zijn minder goed dan voorheen, men vreest voor een nakende recessie. Het is economen ook opgevallen dat de rijken minder geld uitgeven dan vorig jaar, ze kopen minder huizen, auto’s, juwelen en noem maar op. Dit fenomeen doet evenzeer vrezen dat een recessie zich aan het opdringen is.

Van vastgoed en winkels tot oldtimers en kunst, dit segment van de Amerikaanse economie is vaak enkel weggelegd voor de rijke Amerikanen die graag geld spenderen. Terwijl de middenklasse wel nog altijd geld uitgeeft, lijken de rijke Amerikanen wat geminderd te zijn in hun uitgaven. Economen denken dat dit gedrag de middenklasse zal beïnvloeden en vrezen voor een nieuw struikelblok.

Dat de rijken minder uitgeven, is vooral te zien aan de verkopen van dure en grote villa’s en appartementen. Deze markt heeft het dit jaar bijzonder lastig, ze zitten in hun slechtste jaar sinds de financiële crisis in 2008. De vastgoedmarkt in Manhattan bijvoorbeeld, de verkopen dalen nu al zes kwartalen op rij en dat is volgens economen geen goed teken voor de Amerikaanse economie.

Gebrek aan vertrouwen en zekerheid

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, merkt ook op dat de rijken hun spaarboekjes flink aan het aandikken zijn. Dit bevestigt dat ze minder uitgeven en zou op termijn nefast kunnen zijn voor de Amerikaanse economie. Ze lijken er minder vertrouwen in te hebben tegenwoordig.

If high-income consumers pull back any further on their spending, it will be a significant threat to the economic expansion. If job growth slows any further, unemployment will begin to rise, (the middle earners) will pack it in, resulting in an economic downturn.

Er zijn twee factoren die bijdragen tot het spendeergedrag van de rijken, de volatiliteit op de markten en de groeivertraging van de wereldeconomie. De top 10 procent heeft 80 procent van de Amerikaanse aandelen in portefeuille, dat maakt dus dat zij gevoeliger zijn voor koerssprongen.

Daarenboven zijn een deel van hen ook actief in het bedrijfsleven en ondervinden ze direct de gevolgen van de handelsoorlog. Ze merken dat de zaken minder goed draaien omdat er minder geëxporteerd wordt naar China. Het gebrek aan vertrouwen en zekerheid wegen zwaar door.

Bronnen: CNBC

Foto: Marco Verch Professional – Flickr – CC BY 2.0