Het Verenigd Koninkrijk lijkt, gezien de recente uitspraken van Boris Johnson, een stap dichter bij een no-deal Brexit te zijn gekomen. En een no-deal Brexit zou een nieuwe klap kunnen geven aan de Britse economie. En dat is een groot probleem, want de Britse economie staat al onder druk door binnenlandse onzekerheid en een wereldwijde groeivertraging.

Bedrijven hebben consequent gelobbyd voor een overgangsperiode wanneer de natie de Europese Unie verlaat, maar premier Boris Johnson wees die oproepen gisteren af ​. Hij zei dat hij van plan was om het parlement op te schorten voordat hij het land op 31 oktober uit het EU-blok zou halen. Het bedrijfsleven reageerde snel en waarschuwde dat meer politieke chaos grote consequenties kan gaan hebben voor de Britse economie. En deze economie staat al op de rand van een recessie nadat er in het tweede kwartaal verrassend genoeg sprake was van een krimp.

Verenigd Koninkrijk heeft last van een investeringsstop

Een onderdeel van de economie dat zeker een klap krijgt van de Brexit- onzekerheid is investeringen. Het is gedaald gedurende vier opeenvolgende kwartalen en daalde met 1,6% op jaarbasis in de drie maanden tot en met juni. Gouverneur Mark Carney van de Bank of England zegt dat een Brexit-deal een deel van die vertraagde uitgaven vrijgeeft, maar een deel ervan is voor altijd verloren. De sombere investeringsvooruitzichten van de BOE, gebaseerd op een vorm van een akkoord, zien de totale investeringen dit jaar met 2% dalen en nog eens met 1,5% in 2020.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>