Tijdens de afgelopen jaren is de politieke onzekerheid in de wereld fors toegenomen. Het jaar 2016 vormde daarbij het keerpunt. Sinds dat jaar is de onzekerheid aanzienlijk toegenomen. En dat was mede te danken aan de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit. Moeten we ons zorgen maken over de wereldwijde politieke onzekerheid?

In de zomer van 2016 stemde de meerderheid van de Britten voor uittreding uit de Europese Unie. En sinds dat moment is er behoorlijk veel veranderd. En dat is niet alleen binnen de Britse landsgrenzen te voelen, maar ook binnen de Europese landsgrenzen. Drie jaar later stevenen de Britten alsnog af op een harde Brexit. En dat scenario behoorde drie jaar geleden nog niet tot de mogelijkheden.

Moeten beleggers zich zorgen maken over de wereldwijde politieke onzekerheid?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat de wereldwijde politieke onzekerheid sinds het jaar 2016 fors is toegenomen. Op dit moment hebben we zelfs te maken met de hoogste stand sinds het jaar 2011. En dat was het jaar waarin de eurozone op de rand van de afgrond bewoog (onder andere in verband met Cyprus en Griekenland).

Opvallend genoeg ondervonden de beleggers tijdens de afgelopen jaren weinig hinder van de politieke onzekerheid. Er vonden weliswaar noemenswaardige correcties plaats, maar telkens werden er vervolgens weer nieuwe recordkoersen gerealiseerd. En als gevolg daarvan is de Gold to S&P 500 ratio alleen maar verder in waarde gedaald. En dat is, gezien de toename van de politieke onzekerheid in de wereld, wel bijzonder te noemen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)