Hoopgevend nieuws voor Duitsland en de Europese Unie, de Duitse export is gestegen in juli. Daarmee is de Duitse economie het derde kwartaal goed gestart en zou het een voorbode kunnen zijn voor een sterk kwartaal. Kan het zijn dat Europa’s grootste economische motor weerstand biedt in deze moeilijke tijden van handelsoorlogen en een nakende ‘no-deal’ brexit?

Er is dan toch wat goed nieuws voor de Duitse economie, de export steeg in juli met 0,7 procent volgens de Federal Statistics Office. Het handelsoverschot steeg naar 20,2 miljard euro terwijl economen hun verwachtingen hadden verlaagd naar 18 miljard euro vorige maand.

This morning’s trade data brings a very weak ray of sunshine. Nothing more but luckily also nothing less.

Carsten Brzeski, econoom bij ING, benadrukt dat de positieve gegevens hoopgevend zijn voor de Europese Unie. Vooral na de eerdere zorgen omtrent een mogelijke recessie die er zit aan te komen. Duitsland is immers de draaiende motor en lijkt zich nu sterk te houden in moeilijkere tijden.Een mogelijke recessie in Duitsland doet de Europese Centrale bank opnieuw acties ondernemen zoals bv. het versoepelen van het rentebeleid en het opkopen van obligaties.

Stimulus

Marktkenners verwachten dat de beleidsmakers van de centrale bank dit donderdag zullen bespreken en aankondigen. Tijdens de eerste twee kwartalen daalde het Duitse bbp omwille van zwakke exportcijfers door de problemen inzake de brexit en de afgenomen Chinese vraag naar goederen. Economen vrezen dat dit tempo zal resulteren in een Duitse recessie wat uiteindelijk heel Europa kan infecteren.

Men is dus bijzonder tevreden met de stijging van de export, de DAX ging lichtjes hoger en zet zo zijn herstel voort. Beleggers lijken te geloven in een goede afloop voor de Duitse economie. Bondskanselier Merkel heeft laten weten dat de handelsoorlog tussen de USA en China een grote impact heeft en hoopt dat beide partijen snel tot een akkoord zullen komen.

Bronnen: CNBC

Foto: Leoderliebe – Pixabay