Het monetaire landschap is tijdens de afgelopen 12 maanden drastisch veranderd. De tegenvallende groei van de wereldeconomie heeft er voor weten te zorgen dat de centrale banken terug op het gaspedaal zijn gaan staan. Zo voerde bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank onlangs nog een renteverlaging door. En de verwachting is dat de Europese centrale bank ook met de nodige stimuleringsmaatregelen zal gaan komen.

Een jaar geleden zag alles er nog compleet anders uit. Destijds was bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank nog druk bezig met het verhogen van de rente. Ook Mario Draghi, voorzitter van de ECB, liet destijds weten dat de Europese centrale bank binnenkort op de rem zou gaan staan. De handelsoorlog en de nadelige economische gevolgen daarvan gooiden echter roet in het eten.

Stimuleringsmaatregelen kunnen goed nieuws betekenen

Inmiddels zijn de wereldwijde centrale banken een ander beleid gaan voeren. Ze willen er alles aan doen om een harde val van de economie te voorkomen. Dat was ook de reden waarom de Fed uit ‘voorzorg’ onlangs de rente verlaagde. En de verwachting is dat de ECB binnenkort nieuwe stimuleringsmaatregelen zal gaan aankondigen.

Volgens de mannen van Top Down Charts kan het gewijzigde monetaire beleid goed nieuws betekenen voor de economie, en in het bijzonder voor de productiesector. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat het beleid van de centrale banken normaliter 8 maanden voorloopt op de activiteit binnen de wereldwijde productiesector (Global manufacturing PMI). En gezien deze grafiek zou dat betekenen dat de productiesector binnenkort weer in positieve zin zal gaan verrassen.