De economische groei van de opkomende markten is de afgelopen jaren de steunpilaar geweest van de wereldeconomie, vooral omdat de ontwikkelde landen eigenlijk aan hun groeilimiet zitten. Volgens Ian Goldin gaat Azië dé draaischijf worden voor de wereldeconomie, als dat nu al niet het geval is. De regio zal de komende jaren nog sterk blijven presteren.

Ian Goldin, voormalig vicepresident van World Bank, sprak met CNBC over de groei van de wereldeconomie en de gevolgen van het conflict tussen de Verenigde Staten en China. Hij zei dat de impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie niet zo heel erg groot is, niet omwille van hun sterke binnenlandse markt maar eerder omwille van externe factoren.

De Amerikaanse economie geniet volgens hem van een ‘sugar rush’ dankzij een stimulerend monetair en fiscaal beleid van lage rentes en belastingverlagingen. Goldin merkt op dat de onderliggende kracht eigenlijk komt van overzeese markten, meer bepaald Azië.

Emerging markets are growing, on average, by over 4.5%, and that is pulling up the world economy.

Azië als draaischijf

China en andere opkomende markten in Azië zijn volgens hem de belangrijkste drijfveren voor de groei van de wereldeconomie, vooral omdat deze economieën gemiddeld groeien met 4 tot 6 procent. De handelsoorlog heeft natuurlijk een zware impact op de wereldeconomie, maar het is dankzij deze landen dat de schade nog beperkt wordt en niet volledig in elkaar stuikt.

I think we’re seeing a rebalancing, a historical rebalancing. The center of gravity is clearly moving to Asia. This is a good thing. We’ll have more global growth where it’s needed, in developing countries.

De ontwikkelde landen en regio’s, zoals de Verenigde Staten van Amerika en Europa, groeien ook nog altijd maar heel gestaag. De hoofdrol zal de komende jaren weggelegd zijn voor de Aziatische regio, aldus Goldin. Vooral nu de Verenigde Staten van Amerika zwaar inzetten op hun protectionistisch beleid.

Bronnen: CNBC

Foto: ROverhate – Pixabay

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!