(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met een kleine winst gesloten. De AEX steeg 0,3 procent tot 580,23 punten. De AMX won 0,7 procent en de ASCX teeg 0,5 procent.

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China domineerde maandag opnieuw de nieuwsstroom. China meldde zondag dat toponderhandelaar, vicepremier Liu He, volgende week naar Washington zal reizen voor hernieuwde handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. Op 10 oktober worden de gesprekken hervat. Vrijdag verschenen berichten over mogelijke plannen van Washington om Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven in te perken. Ook zou Trump overwegen om Chinese beursnoteringen op Wall Street te verbieden. Dat wordt ontkend door het Witte Huis.

Volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING staat de nieuwe handelsweek in het teken van wachten. “Wachten op de uitkomst van de handelsbesprekingen tussen de VS en China die rond 10 oktober zijn gepland. Hoewel het natuurlijk best spannend is, kun je de uitkomst toch redelijk voorspellen. Er zal wat meer toenadering zijn, maar de kans op een allesomvattend akkoord is bijzonder klein. Wel hebben we het idee dat zowel de VS als China wat water bij de wijn willen doen”, aldus Wiersma.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek maandag dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in augustus zijn gedaald met 0,8 procent, wat de eerste daling in bijna 3 jaar markeerde.

Op macro-economisch vlak werd maandag tevens bekend dat de Chinese industrie in september minder hard is gekrompen dan verwacht, volgens de inkoopmanagersindex van het nationale statistiekbureau, terwijl cijfers van Markit en Caixin zelfs wezen op sterker dan voorspelde groei. Een econoom van Citigroup noemde de rapporten “bemoedigend”. In Japan produceerde de industrie in augustus minder, en ook minder dan verwacht, terwijl de detailhandelsomzet steeg na een daling in juli.
 
De Duitse detailhandel zette 0,5 procent meer om in augustus. De werkloosheid in Duitsland was in september stabiel, op 5,0 procent, bleek verder, terwijl die in augustus in de hele eurozone daalde tot 6,2 procent. De Duitse consumentenprijzen zijn in september op jaarbasis met 1,2 procent gestegen, tegen 1,4 procent een maand eerder, terwijl op maandbasis een pas op de plaats werd gemaakt.

De dalende Duitse inflatie is wellicht goed nieuws voor Duitsland, maar niet voor de Europese Centrale Bank. Dit stelde econoom Carsten Brzeski van ING maandag. Daarentegen staat de Duitse arbeidsmarkt er volgens Brzeski goed voor en lieten de detailhandelsverkopen een stijging zien.

Dit betekent volgens de econoom dat de ellende in de Duitse industrie, in ieder geval op dit moment, de rest van de Duitse economie nog niet besmet. Sterker nog, Brzeski denkt dat de particuliere consumptie zelfs kan profiteren van de steeds lagere inflatie. “Met lage inflatie kun je meer dingen kopen”, zo verwees de econoom naar een uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB.

Uit de Verenigde Staten kwam het nieuws dat de economische activiteit in de regio Chicago in september is omgeslagen naar krimp. De PMI daalde in september van 50,4 naar 47,1.

De euro/dollar noteerde op 1,0901.  Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0930 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0938 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,1 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een ruime meerderheid van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met een winst van 2,3 procent, gevolgd door DSM, dat 1,8 procent won en Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 1,6 procent. Adyen bungelde onderaan met een verlies van 2,4 procent. Galapagos verloor 1,5 procent en ArcelorMittal daalde 0,8 procent.

KPN verloor 0,6 procent. Het telecombedrijf ziet af van de benoeming van Dominique Leroy als CEO. Belgische toezichthouders doen onderzoek naar een mogelijke verkoop van aandelen Proximus met voorkennis door Leroy, toen zij CEO van het Belgische telecombedrijf was, en KPN zegt dat de uitkomst van dit proces “onduidelijk en onvoorspelbaar” is.

Royal Dutch Shell verloor 0,6 procent. De oliereus heeft in het derde kwartaal extra afschrijvingen gedaan. De afschrijvingen bij de tak Upstream zullen tussen de 250 miljoen en 350 miljoen dollar liggen. Het gaat om papieren afschrijvingen. Shell schat de productie op 2,6 miljoen tot 2,65 miljoen vaten per dag in het afgelopen kwartaal. De productieverwachting die Shell afgaf valt UBS tegen. Echter, Shell meldde ook, zo benadrukte UBS, “sterke prestaties te verwachten op het vlak van handel en optimalisatie” bij Integrated Gas.

Vopak steeg 0,8 procent. Het tankopslagbedrijf heeft maandag de verkoop van de terminals in Amsterdam en Hamburg aan First Aid Investments afgerond.

In de AMX schoot PostNL liefst 9,9 procent omhoog. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken keurde vrijdag “onder strenge voorwaarden” de overname van Sandd door PostNL goed. De goedkeuring komt volgens KBC Securities sneller dan verwacht. Dit zal betekenen dat de deal al voor december dit jaar kan worden afgerond, denkt analist Ruben Devos. Volgens ING verbetert het risicoprofiel van PostNL aanzienlijk door de deal.

Wereldhave steeg 2,6 procent, terwijl Fugro juist 2,6 procent daalde en Arcadis 1,4 procent verloor.

OCI en het nationale oliebedrijf van Abu Dhabi ADNOC gaan kunstmestbedrijven samenvoegen, om een mondiale leider te worden in stikstofbemesters in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het aandeel steeg 1,9 procent.

ASMI steeg 2,4 procent. ASMI kondigde aan dat CEO Chuck del Prado volgend jaar met pensioen gaat. “Del Prado werd bij zijn aanstelling nogal eens gezien als het zoontje van de baas. Dat beeld heeft hij door zijn acties meer dan recht getrokken”, zo merkte analist Corné van Zeijl van Actiam op. “Het totale rendement onder zijn bewind is bijna 842 procent.” De zoektocht naar een opvolger voor Del Prado is gestart. Volgens NIBC luidt het vertrek van de CEO mogelijk een nieuwe fase in voor ASMI.

SBM Offshore verloor nipt 0,2 procent. SBM neemt deel aan een openbare veiling en hoopt zo grotere belangen te kunnen verwerven in een vijftal Braziliaanse FPSO’s. Volgens ING zou het positief zijn als SBM erin slaagt om de minderheidsbelangen van Serviços de Petróleo Constellation in vijf Braziliaanse FPSO’s te verwerven.

Onder de kleinere aandelen steeg Sif 5,8 procent, Sligro won 4,9 procent, terwijl Neways 4,5 hoger eindigde. Ajax verloor 2,6 procent en Accsys daalde 4,6 procent na cijfers.

Het lokaal genoteerde IEX maakte een pas op de plaats na cijfers. Stern Groep verloor 5,8 procent, maar het aandeel noteerde ex-dividend.    

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 2.978,25 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.