De Amerikaanse centrale bank voerde onlangs een renteverlaging door. En dit was de eerste renteverlaging sinds het jaar 2008. De versoepelende monetaire maatregelen vallen vooralsnog in goede aarde bij beleggers. De vraag is alleen of we daadwerkelijk blij moeten zijn met renteverlagingen.
Tijdens de afgelopen maand werd de tweede renteverlaging van dit jaar doorgevoerd. De Fed voelde zich hiertoe genoodzaakt door de afnemende groei van het Amerikaanse BBP. De renteverlagingen moeten er voor zorgen dat de groei weer begint op te laaien. Toch valt het te betwijfelen of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Zo zijn diverse economen van mening dat een renteverlaging pas in een veel later stadium daadwerkelijk effect heeft op de reële economie.
Renteverlagingen kunnen juist slecht nieuws betekenen
Voor de beurzen kunnen rentverlagingen zelfs desastreus zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg en Morgan Stanley Research, te zien dat in het verleden een marktdraai werd bewerkstelligd nadat de Fed besloot om het rente-instrument in te zetten om verdere economische schade te voorkomen. Tijdens de laatste twee keren, in de jaren 2001 en 2007, wist dit zelfs te leiden tot een nieuwe Bear Market.
En mogelijk staat ons deze keer hetzelfde lot te wachten.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)