Het thema ‘quantitative easing’ is weer helemaal terug. De wereldwijde centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om een harde economische val te voorkomen. Zo verlaagde de Amerikaanse centrale bank onlangs nog haar rentestand. En ook de andere centrale banken voeren versoepelende maatregelen door.

Als we het over quantitative easing hebben, dan gaat het in dit geval om kwantitatieve versoepeling. Het is een vorm van directe geldschepping door een centrale bank, waarbij effecten (zoals staatsobligaties) worden aangekocht met het voor dat doel gecreëerd geld. Dat is ook de reden waarom er vaak gesproken wordt over ‘gratis’ geld.

Centrale banken zijn het ‘mildste’ sinds de financiële crisis

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Haver en UBS, is te zien dat de wereldwijde centrale banken weer volop bezig zijn met het stimuleren van de economie. Op dit moment is bijna 60% van de wereldwijde centrale banken hiermee bezig. En dit is het hoogste percentage sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Opvallend genoeg is de huidige situatie compleet anders dan in het jaar 2009 het geval was. Zo bewegen de meeste beurzen bijvoorbeeld nog steeds rond hun recordhoogtes. Tevens is er bij de meeste economieën nog steeds sprake van een groei. Ondanks dat wordt er op dit moment zwaar geschut ingezet om een verdere groeivertraging te voorkomen. De vraag is alleen of dit wel zo gezond is.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar