Sinds de Verenigde Staten en China een mondeling akkoord hebben over een ‘phase one deal’, is het sentiment op de aandelenmarkten verbeterd. Het is echter opvallend dat de beurzen lichtjes blijven stijgen ondanks er geen echte concrete ontwikkelingen zijn. Slechts enkele berichten over de handelsgesprekken zijn voldoende om beleggers warm te houden.
Het is een goed middel van de Trump administratie om de aandelen telkens weer een ‘boost’ te geven. Telkens als zij berichten over de handelsgesprekken met China, gaan aandelen lichtjes hoger. Ze hebben het dan meestal over ‘getting close to reaching a trade deal’ maar in de werkelijkheid verandert er eigenlijk niet zo heel veel in de situatie tussen beide landen.
De Dow Jones Industrial ging vrijdag met 150 punten omhoog nadat Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, zei dat de Verenigde Staten en China dicht bij een handelsakkoord zijn. Het is tot nu toe eigenlijk alleen maar ’talks’ geweest en niks concreet.
Positieve berichten
Sinds februari is er al veel gezegd over de handelsgesprekken en een mogelijk akkoord. Hier even een kort lijstje van de positieve berichten over de handelsgesprekken.
- 28/02, Kudlow beweerde dat de ‘progress fantastic is’
- 03/04, Kudlow zei dat Amerika en China ‘good headway’ aan het maken zijn
- 04/10, Kudlow voorspelde een ‘positieve verrassing’ in de ontwikkelingen
- 11/10, Trump zei dat er een significante vooruitgang werd geboekt
- 17/10, Kudlow zei dat er veel momentum was in de handelsgesprekken
- 18/10, Trump beloofde dat er getekend zou worden in november
- 21/10, Trump zei dat de USA en China goed samenwerken
- 08/11, Trump zei dat ze dicht bij een akkoord zijn
- 14/11, Kudlow benadrukte wat Trump op 8 november zei
Maar uiteindelijk is er nog helemaal niets ondertekend, er is inderdaad een mondeling akkoord en beide partijen zijn dichter naar elkaar toe aan het groeien. Maar objectief gezien is er eigenlijk nog niets officieel gebeurd. Ondanks dit feit, zijn de beurzen wel goed gestegen de afgelopen maanden dankzij de positieve berichtgevingen over de handelsgesprekken.
Het gevaar is natuurlijk dat, als er niets wordt ondertekend of als er nog maanden overgaan, beleggers hun geduld gaan verliezen en hun aandelenposities weer van de hand doen. Dit zou kunnen resulteren in een sell-off en een forse correctie op de beurzen.
Bronnen: CNBC
Foto: Quoteinspector.com – Flickr – CC BY 2.0
Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS