Er gaat geen dag voorbij of het coronavirus komt voorbij, en terecht dat het de gemoederen bezig houdt. Als we kijken naar de financiële markten zorgt het voor wat koersbewegingen, maar wat is de impact op de lange termijn? Voor nu is er geen reden tot zorg.

Maar we delen graag onze visie over wat te doen als belegger met betrekking tot het coronavirus.

Reactie Chinese beurs

De Chinese beurs ging twee weken geleden op maandag 3 februari weer open. Dat was grotendeels een ‘inhaalbeweging’ omdat de markt daarvoor twee weken niet meer open was geweest vanwege het Chinese nieuwjaar op 25 januari. Het spreekt voor zich dat de Chinese economie schade heeft opgelopen van het coronavirus, maar is inmiddels alweer bijna op gelijke hoogte als rond het Chinese nieuwjaar.

Tijdens de uitbraak van SARS in 2003 hebben we dezelfde schommeling gezien. In het tweede kwartaal van dat jaar kreeg de Chinese economische groei een klap van ongeveer drie procentpunt. Maar dat was een tijdelijk effect met weinig of geen structurele gevolgen. De kwartalen daarna kwam de inhaalbeweging. Wij verwachten dit keer eenzelfde patroon, wellicht nog sneller gezien het huidige herstel.

Chinese economie normaliseert in tweede kwartaal

De impact van het coronavirus op de economie in China hangt in belangrijke mate af van wanneer de eventuele epidemie de top bereikt. Volgens het huidige patroon zal dat binnen een maand nu kunnen zijn. Is dat inderdaad het geval dan valt de schade mee.

Historisch gezien zien we dat de Chinese economie het eerste kwartaal het minst zwaar weegt in de jaarcijfers. Zo is er de vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar en de bouwsector staat op een lager pitje tijdens de winterperiode. Dat maakt het eerste kwartaal economisch minder belangrijk.

Moet ik nu instappen, uitstappen of bijstorten?

De spaarrente is extreem laag of zelf 0%. Als je je vermogen wil laten groeien lijkt beleggen één van de weinige opties. Tegelijkertijd bewegen de beurzen op dit moment door de uitbraak van het virus. Is dit het goede moment om in te stappen, of is het juist verstandig om uit te stappen?

Wees gerust, de historische data wijst uit dat er geen ideaal instapmoment bestaat voor beleggen. Het timen van de markt is zelfs voor professionals een uitdaging.

Beleggen doe je voor de lange termijn, je hebt dus genoeg tijd om te herstellen van eventuele tussentijdse dalingen. Als je niet direct met een groot deel van je vermogen wilt instappen dan kan gespreid instappen ook een goede optie zijn.

Beleg je al?

Als bestaande belegger is het goed om je lange termijn doelstelling in de gaten te houden. Focus je vooral niet op de korte termijn waardoor je de daling van de markt makkelijker kan opvangen. Kijk als het ware door de schommelingen heen en richt je op het uiteindelijke doel.