(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag beduidend lager gesloten, na een reeks zeer zwakke economische cijfers uit de Verenigde Staten, waar Wall Street de koerswinsten van dinsdag weer prijsgaf.

De AEX sloot 3,3 procent lager op 491,13 punten. De Midkap-index en AScX verloren zelfs 4,6 procent.

Ook elders in Europa gingen aandelen op vergelijkbare wijze omlaag, zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

“De beurs is niet heel flauw, want dan zou het 5 of 7 procent lager moeten zijn, zoals we eerder hebben gezien”, zei Vermeulen. “Maar om het bot te zeggen: de beurzen staan te hoog voor de situatie in de wereld, en er zal wat van de koersen af moeten.”

De hoge koersen kunnen te maken hebben met een teveel aan geld dat een bestemming zoekt. Maar de economische situatie is dramatisch, volgens de vermogensbeheerder.

“De wereld zit op slot. Wat wil je ook? Ik lees dat de Franse overheid inmiddels de salarissen van meer dan 8 miljoen mensen betaalt. Dat is toch ongelooflijk?”

Vermeulen waarschuwde onlangs al dat het bijna onmogelijk was dat de beurs op dit niveau kon blijven. “De markt moet zijn niveau vinden. We krijgen pas weer grond onder de voeten als we weer naar restaurants kunnen gaan. En dan is het nog de vraag of de oude wereld weer helemaal terugkomt.”

Hij verwacht niet direct dat de AEX nu weer richting 400 punten zakt, maar eerder rond 450 punten zal stabiliseren.  

Beleggers kregen vanochtend ook een voorproefje van het nieuwe cijferseizoen met de kwartaalresultaten van indexzwaargewicht ASML en navigatiespecialist TomTom. Beide aandelen kwamen onder druk te staan.

Ook de financiële waarden stonden opnieuw onder druk.

In de middag kwam een serie Amerikaanse grootbanken met resultaten, samen met een brij aan sombere macro-economische cijfers.

De Empire State Index van de New York Fed daalde in april naar het laagste niveau ooit, nadat de index in maart al negatief werd. Ook de detailhandelsverkopen bleken in maart zeer sterk te zijn gedaald, met bijna 9 procent. Dit was min of meer voorzien. De industriële productie in de VS kromp harder dan verwacht in maart, met 5,4 procent, waar 3,5 procent was voorspeld. Het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers liet een historische daling zien, van 72 punten in maart naar 30 punten in april.

De olieprijs ging voor de tweede dag op rij hard onderuit, nadat het Internationaal Energie Agentschap een recorddaling van de vraag naar olie meldde, terwijl de Amerikaanse olievoorraden zoals verwacht opnieuw sterk stegen, tot meer dan een half miljard vaten. De vraag naar olie zal in april lager zijn dan in de afgelopen 25 jaar, meldde het IEA.

Olie werd 3 procent goedkoper in New York op 19,54 dollar terwijl de Brent-future ruim 7 procent daalde naar 27,45 dollar.

De euro/dollar handelde op 1,0912.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Wolters Kluwer, KPN en Heineken de enige stijgers. De brouwer steeg zelfs meer dan een procent.

Arcelor Mittal en Royal Dutch Shell behoorden tot de sterkste dalers.

KPN, dat vandaag een jaarvergadering hield, won 0,3 procent. Aandeelhouders keurden het dividendvoorstel goed.

Halfgeleiderfonds ASML daalde 3,2 procent. De kwartaalcijfers zelf leverden geen verrassing op. ASML wilde geen concrete verwachting voor het lopende kwartaal afgeven, vanwege de corona-uitbraak. In een toelichting zei CFO Roger Dassen evenwel dat de vraag erg sterk is. “Het tweede kwartaal kan een erg goed kwartaal worden”, zei de CFO. Ook een analist van ING sprak van goede vooruitzichten ondanks alle onzekerheden.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor nog eens 9 procent, terwijl ArcelorMittal zelfs 8,6 procent inleverde. “Dat is geen verrassing bij deze aandelen”, dacht Vermeulen.

Shell verloor 7,4 procent vanwege de kelderende olieprijs.

In de AMX hielden alleen Flow Traders en GrandVision het nog net droog. Op het brillenbedrijf ligt een overnamebod.

Fagron sloot licht lager na een koersdoelverhoging door Berenberg en een verlaging door Kepler Cheuvreux, in reactie op kwartaalcijfers van dinsdag toen het aandeel nog flink steeg.

De sterkste dalers waren Basic-Fit en Fugro met respectievelijk 10,6 en 13 procent koersverlies.

Bouwbedrijf BAM liet aan aandeelhouders weten dat het bedrijf geen kapitaaltekort voorziet, naar aanleiding van vragen van beleggersclub VEB. CEO Rob van Wingerden nam tijdens de virtuele jaarvergadering afscheid. Zijn termijn wordt niet verlengd na de teleurstellende resultaten van de afgelopen jaren. Het aandeel ging onderuit met 8,7 procent.

In de AScX waren geen stijgers. AMG verloor bijna 9 procent en Sif Holding en B&S eveneens.

Met 4,9 procent koersverlies was TomTom een middenmoter. Vanwege de corona-uitbraak was al gerekend op slechte cijfers, maar de resultaten lagen nog een stuk lager dan analisten hadden voorspeld. Daarbij waarschuwde TomTom voor een negatieve kasstroom in 2020, en dat hadden de analisten niet verwacht.

Op de lokale markt was SnowWorld populair met een koerswinst van 15 procent. De handel was echter erg dun.

Esperite verloor 19 procent. Het bedrijf gaat in beroep tegen het faillissement dat de rechtbank van Zutphen dinsdag uitsprak.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen daalden rond sluitingstijd op het Damrak met 2,5 tot 3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.