Amerikaanse banken hebben sinds het uitbreken van COVID-19 in de USA een recordbedrag van 2 biljoen dollar op hun rekening zien verschijnen. Dat komt omwille van de steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Het kapitaal dat beschikbaar werd gesteld om bedrijven en gezinnen te ondersteunen, heeft zijn weg gevonden naar de banken.

Een immens groot bedrag is sinds het uitbreken van COVID-19 in de Verenigde Staten van Amerika op de rekeningen van de Amerikaanse banken terecht gekomen. Het gaat over een bedrag van 2 biljoen dollar dat de banken rijker zijn geworden gedurende die periode.

In april alleen bedroeg het aantal deposito’s op de rekeningen 865 miljard dollar, dat is meer dan het vorige jaarrecord. Dit geld komt via verschillende kanalen maar de hoofdbron zit bij de Amerikaanse overheid. Om de coronacrisis het hoofd te bieden, werd er massaal geld gepompt in de economie om bedrijven en gezinnen financieel te ondersteunen.

Berg geld

Meer dan twee derde van het bedrag ging naar de 25 grootste financiële instellingen, zoals bijvoorbeeld JPMorgan Chase, Bank of Amerika en Citigroup. Grote bedragen die naar Ford of Boeing gingen, werden vrij snel na de lockdown geparkeerd bij de banken.

Any way you look at it, this growth has been absolutely extraordinary. Banks are flooded with cash, they’re like Scrooge McDuck swimming in money.

Met andere woorden, het geld dat bedrijven zouden moeten gebruiken om de financiële moeilijkheden te ‘counteren’, zit nu massaal bij de grootbanken. Banken weten niet goed wat ze met deze berg geld moeten doen, vooral gezien de Amerikaanse economie in een recessie zit.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>