(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend 0,4 procent hoger op 572,76 punten. 

Beleggers blijven terughoudend, vanwege een nog altijd toenemend aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten, maar er viel wel enig optimisme te bespeuren na beter dan voorziene cijfers over de Chinese en Europese dienstensector. 

“Hoewel de Amerikaanse beurzen vandaag niet de toon zullen zetten op de Europese beurzen, zal nieuws uit de Verenigde Staten dat wel doen nu het land tegen een recordaantal nieuwe besmettingen op dagbasis aankijkt”, aldus analist Connor Campbell van Spreadex. Vandaag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag op zaterdag.

In de VS werd een recordaantal van 53.000 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Daarmee zijn in in Amerika in totaal nu meer dan 2,7 miljoen besmettingen vastgesteld. De toename wordt door waarnemers verklaard door een te vroege heropening door een aantal staten, maar ook door een intensivering van het testbeleid. 

“Deze klap werd evenwel opgevangen door sterker dan verwachte cijfers uit China”, aldus Campbell. 

Vanochtend werd bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in juni verder toenam. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 55,0 in mei naar 58,4 in juni. Analisten rekenden op een daling naar 53,2 punten, aldus ING. 

Ook in Europa was een flink herstel te zien, maar er was nog geen groei. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de gehele eurozone meet, steeg van 30,5 in mei naar 48,3 in juni. De Spaanse en Franse dienstensector lieten wel al groei zien. 

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit sprak van een bijna ongekende stijging. De cijfers wijzen nu nog “slechts” op een krimp van de economie in de eurozone van 0,2 procent.

“Een verbetering van het ondernemerssentiment voedt de hoop dat de economie in het derde kwartaal weer zal groeien”, aldus Williamson.

Een sterk Amerikaans banenrapport zorgde donderdag nog voor een duw in de rug voor de olieprijs. Vanochtend koersten de olieprijzen evenwel ruim 1 procent lager. 

Het muntpaar euro/ dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1233. Al weken koerst het muntpaar in een smalle bandbreedte tussen 1,1200 en 1,1300.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een winst van 3,8 procent. Prosus won 1,8 procent, na een koersdoelverhoging van UBS. Aegon verloor 1,8 procent en ArcelorMittal 1,7 procent. De staalreus is van plan om 200 miljard roepies, omgerekend circa 2,4 miljard euro, te investeren in een capaciteitsuitbreiding en in de infrastructuur in de Indiase staat Gujarat, zo meldde The Economic Times. 

In de AMX wonnen Pharming en Besi 1,5 tot 2,0 procent. Eurocommercial Properties verloor daarentegen 3,9 procent. 

Onder de kleinere aandelen won TomTom 2,2 procent, maar leverde B&S Group 2,5 procent in nadat bekend werd dat topman Bert Meulman per direct is vertrokken vanwege persoonlijke redenen. Hij wordt vervangen door Tako de Haan. De Haan komt van TOMS Shoes in Los Angeles, waar hij operationeel directeur was. 

Na het opstappen van CEO Salar Azimi steeg het aandeel Lavide met ruim 12 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.