Overheden proberen er op dit moment alles aan te doen om de nare gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. Door de geldkraan open te draaien moeten faillissementen voorkomen worden. En dat zorgt er uiteraard voor dat er banen behouden kunnen worden. Dit overheidsbeleid heeft echter wel grote gevolgen voor de staatsschuld.

De meeste overheden maken zich op dit moment niet erg druk over de oplopende staatsschuld. Vaak wordt als argument gegeven dat de rente op dit moment toch laag is. En dat is dan weer te danken aan het monetaire beleid van de centrale banken. Toch moeten de beleidsmakers niet vergeten dat schulden op een gegeven moment ook afgelost moeten worden.

Moeten we ons zorgen maken over de oplopende schulden?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van het IMF, is te zien dat de totale overheidsschuld bij de ontwikkelde landen inmiddels is opgelopen tot meer dan 120% van het bruto binnenlands product. En een dergelijk niveau was voor het laatst zichtbaar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment stond de economie er slecht voor en in verhouding waren de overheidsschulden dus torenhoog. De jaren daarna liep dit percentage echter fors terug als gevolg van een sterk groeiende economie.

Het probleem van vandaag de dag is dat de kans klein is dat de wereldeconomie tijdens de komende jaren sterk zal gaan groeien. En daarom moeten overheden zich langzaam maar zeker wel zorgen gaan maken over de oplopende schulden. Overigens is op deze grafiek te zien dat de groeilanden er, in verhouding met de Westerse landen, een stuk beter voorstaan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>