(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week optimistisch begonnen, onder meer dankzij positieve resultaten met een aantal in ontwikkeling zijnde Covid-19 vaccins. De AEX sloot 0,9 procent hoger op 579,14 punten.

Beleggers op het Damrak begonnen de dag echter terughoudend, in afwachting van een eventueel akkoord over het EU-herstelfonds. Het hele weekend hebben de EU-leiders overlegd, maar vooralsnog is er geen overeenstemming. Vandaag gaat het overleg verder.

“Wij verwachten dat er uiteindelijk een compromis uit de bus rolt. Is het niet maandag, dan in de komende weken”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Tijdens de middaghandel trokken de aandelenmarkten in Europa zich op aan het nieuws dat het vaccin tegen Covid-19 dat AstraZeneca samen met de Universiteit van Oxford ontwikkelt, eerste positieve resultaten laat zien.

De gecombineerde Fase 1/2 studie liet geen ernstige bijwerkingen zien en toonde de aanmaak van antistoffen en T-cellen. Volgens de onderzoekers was de sterkste immuunreactie zichtbaar in deelnemers die twee doses van het potentiële vaccin toegediend kregen.

Maandag meldden twee andere bedrijven die aan een coronavaccin werken, BioNTech en Pfizer, dat ook hun kandidaatmiddel na toediening een hoog niveau aan antistoffen laat zien bij een eerste fase onderzoeksstudie in Duitsland.

De financiële markten hebben hun hoop gevestigd op een coronavaccin dat snel beschikbaar komt, zeker nu het aantal Covid-19 gevallen in bepaalde delen van Europa weer oplaait en in de VS momenteel dagelijks 60.000 tot 70.000 gevallen worden geregistreerd.

“De financiële markten wegen momenteel de economische gegevens af tegen de verslechterende cijfers over het aantal Covid-19-besmettingen”, aldus Aben. “Beiden hebben een V-achtig verloop. Voor de economie is dat mooi: een snelle daling maar ook een snel herstel. Voor het virus is dat vanzelfsprekend slecht. Het aantal besmettingen loopt nu weer snel op. In Europa overheerst vooralsnog de ‘economische V’. Maar de situatie in de VS met veel nieuwe besmettingen blijft zorgen baren”, volgens de econoom van Van Lanschot Kempen.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1443. Olie werd iets goedkoper op 40,52 dollar.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Philips. De kwartaalcijfers waren veel minder slecht dan analisten hadden voorzien. In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 4,4 miljard euro tegen 4,7 miljard euro een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op 4,3 miljard euro. De vergelijkbare orderinstroom steeg met 27 procent dankzij de vraag van ziekenhuizen naar apparatuur die kon worden ingezet bij coronapatiënten. Aan de andere kant zorgde de virusuitbraak ook voor uitstel bij de levering van andere apparatuur. “Een solide prestatie”, schreef Berenberg. De outlook voor heel 2020 werd door Philips herhaald, wat volgens ING betekent dat de tweede jaarhelft veel beter zal worden. Het aandeel steeg maandag 5,3 procent.

Galapagos steeg 4,7 procent en DSM maakte de top drie compleet met een winst van 2,4 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell stond aan de verkeerde kant van de streep en verloor 1,6 procent. ABN AMRO was met een verlies van 2,1 procent echter de sterkste daler in de hoofdindex.

In de AMX ging WDP aan de leiding met een koerswinst van 3,6 procent. PostNL steeg 2,9 procent na een koopadvies van UBS. “We denken dat PostNL perfect gepositioneerd is te profiteren van de structurele verschuiving naar e-commerce, aangejaagd door Covid-19”, aldus UBS.

GrandVision sloot 5,1 procent in het rood. De kans dat de overname van GrandVision door EssilorLuxottica afketst, stijgt, zo stelden analisten ING en KBC Securities maandag, nadat afgelopen weekend bekend werd dat Essilor naar de rechter is gestapt omdat het aanvullende informatie van het Nederlandse bedrijf wil over de maatregelen die de keten heeft getroffen om de impact van de corona-uitbraak te bestrijden. Analisten van Bryan Garnier denken dat Essilor de stap naar de rechtbank gebruikt om opnieuw te onderhandelen over de overnamedeal.

In de AScX ging Alfen 4,2 procent hoger en won Vastned 3,7 procent. B&S droeg de rode lantaarn, met een verlies van 1,7 procent en TomTom volgde met een min van 1,6 procent.

Het lokaal genoteerde Beter Bed verloor 4,0 procent. Vrijdag steeg het beddenbedrijf nog bijna vier procent na cijfers.

Centenfonds Esperite steeg 10,3 procent. Kardan daalde juist 18,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de Amerikaanse beurzen op Wall Street verdeeld, met een licht verlies voor de Dow Jones index.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.