Wie handig is met hacken en een mooi zakcentje wil verdienen, kan de nieuwe blockchain van Ethereum uitdagen. Zo lanceerde de Ethereum Foundation onlangs verschillende netwerken waar hackers op zoek kunnen naar fouten in de softwarecode. Dit allemaal om de definitieve lancering van Ethereum 2.0 foutloos te laten verlopen.
De huidige blockchain van Ethereum zal in de komende jaren compleet worden vernieuwd. Wel zal deze transitie enkele jaren duren en is bovendien al verschillende keren uitgesteld. Ook nu lijkt er uitstel plaats te vinden. Zo waren techneuten voorheen vrij zeker dat het de eerste fase (phase 0) van het nieuwe netwerk deze maand live zou gaan.
Maar dat blijkt niet te lukken, aangezien er momenteel nog volop wordt getest. Wel komt het testen in een nieuwe fase, want hackers worden uitgedaagd met een ‘bug bounty’ programma. Mocht je als hacker een fout in de code vinden en uitbuiten? Dan kan je 5.000 dollar op je bankrekening bijschrijven.
Cruciale fase voor Ethereum 2.0
In phase 0 van Ethereum 2.0 zal de switch van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake centraal staan. Dan zal mininghardware geleidelijk voor ethers worden ingeruild. Momenteel valideert de rekenkracht van speciale computers de blockchain, maar eenmaal phase 0 live gaat, zullen ethers deze functie ook hebben.
Gezien de applicaties en waarde op het netwerk van Ethereum wordt de nieuwe versie van Ethereum uitvoerig getest. Al maanden lang draait het nieuwe netwerk als test. Het testen zelf zal alleen niet alle kwetsbaarheden in het netwerk onthullen. Daarom doen techneuten nu hun best doen om het netwerk zo moeilijk als mogelijk te maken.
Dat in de hoop fouten te vinden die vervolgens onschadelijk gemaakt kunnen worden.
Wanneer live?
Eenmaal hackers klaar zijn, zal Ethereum 2.0 alleen nog niet meteen live kunnen. Eerst moeten namelijk voldoende stakers op de been zijn met voldoende ethers. Volgens Justin Drake, Ethereum 2.0 onderzoeker, kan het daarom nog wel tot januari 2021 duren voordat het netwerk live gaat.
Ethereum oprichter Vitalik Buterin denkt daar alleen anders over. Het netwerk zal hoe dan ook in 2020 live moeten. Ook als er hierdoor iets meer risico moet worden genomen.
Bron: Cointelegraph
Foto: iStock