De aandelenmarkten in Azië zijn rake klappen aan het krijgen door de nieuwe spanningen tussen China en de Verenigde Staten van Amerika. Vooral in China hebben de beurzen het zwaar. Beleggers en investeerders hebben hun focus verschoven van COVID-19 naar een potentieel nieuwe ‘koude oorlog’ tussen China en de USA. Het is ook meteen duidelijk waar ze meer belang aan hechten gezien de beweging op de koerstabellen.

Beleggers en investeerders hebben een nieuw voorval waar ze zich het hoofd over aan het breken zijn. De twijfels over COVID-19 hebben plaatsgemaakt voor de angst omtrent de nieuwe spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers lijken dit veel serieuzer te nemen dan de coronacrisis, in China dalen de markten gemiddeld met 4,5 procent.

De Shanghai composite verloor maar liefst 4,20 procent terwijl de Shenzhen 4,64 procent verloor. De Shenzhen component spande de kroon met een daling van 5 procent. De grote kleppers op de Chinese beurzen konden geen weerstand bieden. Tecent maakte een duik van 5,12 procent en Alibaba verloor 3,41 procent van zijn beurswaarde.

Beurssentiment

Het negatieve sentiment en de spanningen worden veroorzaakt door Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van China. De Chinese geheime dienst zou vermoedelijk hackers hebben ingeschakeld om gevoelige informatie vast te krijgen over de USA. De Chinezen reageerden door de Amerikaanse ambassade in Chengdu te sluiten.

Vishnu Varathan, econoom en strateeg bij Mizuho Bank, beweert dat de Chinese reactie als doel heeft om de yuan en de markten te stabiliseren. Maar hij vreest dat het conflict de negatieve stemming op de aandelenmarkten zal versterken.

For now, US-China conflict risks are poised to reinforce pre-existing negative bias in the Asia session, derived from 1.2%-1.3% drop in Wall St that had predated Pompeo’s remarks.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was ook niet bepaald mals voor China tijdens zijn toespraak donderdag. Hij zei dat de Verenigde Staten van Amerika de pogingen van Peking om de wereldorde toe te eigenen niet langer tolereert.

Bronnen: CNBC

Foto: priyampatel4 – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>