Het aantal besmettingen met COVID is aan het toenemen in Europa. De tweede golf zou gestart zijn en overheden nemen dringend nieuwe en strengere maatregelen om het virus in bedwang te houden. Op de aandelenmarkten is het vooral de reissector die deelt in de rake klappen. Aandelen van luchtvaartmaatschappijen en rederijen kleuren donkerrood. 

Maandag is geen goede beursdag voor de aandelenmarkten, vooral niet voor reisaandelen. Beleggers hebben bang voor een tweede besmettingsgolf die nog meer economische schade zal berokkenen. Aandelen van Tui, Easyjet en International Airlines Group daalden gemiddeld met 10 procent. Ook Ryanair ging bijna met 5 procent omlaag.

Bijna overal in Europa is het aantal besmettingen aan het toenemen. In Spanje zelfs tot 900 nieuwe gevallen per dag. Maar ook in Frankrijk, België, Zweden en Luxemburg is de tweede golf van start gegaan. Het is aan de overheden om gepast maatregelen te nemen.

Grote uitdaging

Analisten van de Deutsche Bank verwachten dat de schade zal meevallen. Ze beweren dat er geen grote economische gevolgen zullen zijn en dat de overheden ervoor zullen zorgen dat de economie zal blijven draaien. Maar ze weten niet hoelang dit zal blijven aanslepen.

I don’t think this is of immediate major economic consequence (relative to what we already have) but if this is happening at the height of summer it begs the question of where we’ll be in say November.

Ryanair zei dat het een zeer uitdagend jaar is. Hun grootste angst is dat de besmettingsgolf blijft duren tot eind dit jaar. Tijdens het tweede kwartaal maakte de luchtvaartmaatschappij 185 miljoen euro verlies. En ze zijn heus niet de enigen uiteraard. Ook bij Tui en Easyjet zijn de bedrijfsresultaten niet om over naar huis te schrijven, vandaar de dalende beurskoersen.

Bronnen: CNBC

Foto: Gratisography – Pexels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>