Door de Covid-19 pandemie zijn verschillende bedrijfstakken volledig door elkaar geschud. Het leven van de gewone man in de straat ziet er ook compleet anders uit dan een jaar geleden. Het lijkt erop dat dit beleggers aan het denken heeft gezet. Steeds meer beleggers investeren in bedrijven die voldoen aan de zogenoemde ESG-voorwaarden.

ESG-beleggen wordt ook wel duurzaam beleggen genoemd. Het is een overkoepelende term voor beleggingen in bedrijven die een positieve impact hebben op de maatschappij en het milieu. Deze bedrijven dragen diversiteit en transparantie ook hoog in het vaandel.

Mooie rendementen

In het verleden werd er van ESG-beleggen niet verwacht dat je hier hoge rendementen mee zou behalen. Het primaire doel was namelijk om iets goeds te doen voor de wereld.

Momenteel is het echter ook financieel verstandig om aan ESG-beleggen te doen. Het beursgenoteerde fonds van iShares, dat belegt in duurzame bedrijven, heeft dit jaar een totaalrendement opgeleverd dat meer dan 3 keer zo hoog ligt dan de prestatie van de S&P 500 index.

Voor steeds meer bedrijven wordt het doen van de “juiste” dingen evenzeer een zakelijke noodzaak als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Apple heeft onlangs aangekondigd dat het bedrijf in 2030 klimaatneutraal wilt zijn voor de gehele productieketen.

Een rapport van de Yale School of Enviroment, stelt:

Op lange termijn zouden hernieuwbare energiebronnen sterker dan ooit uit de hoek kunnen komen. Vooral als regeringen steun voor schone energie integreren in de economische herstelprogramma’s.

Langetermijntrend versterkt door Covid-19

Het fenomeen van ESG-beleggen is geen nieuw gegeven. De populariteit is echter wel sterk toegenomen door de Covid-19 pandemie.

Sinds maart, toen het Covid-19 virus de wereld in zijn greep kreeg, is het voordeel van ESG-bedrijven ten opzichte van de markt verdubbeld. Hiernaast hebben bedrijven die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zeer moeilijke maanden achter de rug.

Analisten verwachten echter dat de positieve trend in duurzaam beleggen geen kortstondige hype zal zijn. Beleggers zullen hun aandacht steeds meer op ESG-bedrijven richten.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock