De moderne economieën hebben de afgelopen tien jaar te kampen gehad met een eerder gematigde inflatie. Dit betekent dat een geleidelijk stijging van de prijzen, die in economisch opzicht als gezond wordt beschouwd, niet heeft plaatsgevonden.

In een poging om prijsinflatie te creëren hebben centrale bankiers de rente sinds 2008 laag gehouden. Hun acties hebben de consumentenprijzen echter niet op het gewenste niveau gebracht.

Verschillende marktspelers denken dat dit waarschijnlijk niet zal veranderen in de nasleep van het Covid-19 virus door de omvang van de economische schok en de hogere werkloosheid. Er wordt verwacht dat de inflatie nog een periode onder de 2%, wat als een gezond percentage wordt beschouwd, zal blijven.

Morgan Stanley stelt:

Met de Verenigde Staten en andere wereldeconomieën in het midden van één van de diepste recessies, hebben de meeste beleggers de hogere inflatierisico’s verworpen.

Inflatie is reëel risico

De investeringsbank is er echter van overtuigd dat de enorme bedragen van de Amerikaanse overheid die werknemers belonen en werklozen ondersteunen, weleens een trigger zouden kunnen zijn voor een hoger dan verwachte inflatie. Beleggers mogen het inflatierisico dus zeker niet als onbestaande beschouwen.

Het Amerikaanse Congres bespreekt een tweede stimuleringsronde van $1 200 om de Amerikaanse bevolking te ondersteunen tijdens deze economische schok.

De nieuwe stimuleringsronde zou potentieel meer inflatoir kunnen zijn dan momenteel wordt gedacht.

Morgan Stanley voegt nog toe dat er zeer weinig portefeuilles voorbereid zijn op een dergelijk scenario. Wanneer een gegeven zo onverwacht is, zou het snel een grote impact kunnen hebben als de situatie zich werkelijk voordoet.

Bron: CNBC

Foto: iStock