(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag nauwelijks van zijn plaats gekomen. De AEX sloot fractioneel hoger op 557,70 punten. 

Beleggers waren dinsdag afwachtend, na de flinke koerswinsten op maandag en in aanloop naar een reeks nieuwe kwartaalpublicaties van bedrijven later in deze week. Ook is de markt in afwachting van een nieuw steunpakket vanuit Washington, om de klap van de coronacrisis te verzachten. 

De onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen leverden nog geen concrete deal op over een steunpakket. Afgelopen vrijdag liep een crisisregeling af die werklozen wekelijks voorzag van 600 dollar aan federale steun. De vraag is of deze regeling verlengd moet worden of dat er geld moet worden verdeeld over staten en regio’s die het nu moeilijk hebben. 

“De markt is ervan overtuigd dat de Amerikaanse economie nog niet sterk genoeg is om op eigen benen te staan”, aldus strateeg Hugh Gimber van JP Morgan Asset Management. “Het lijkt erop dat beide partijen ervan overtuigd zijn dat er meer steunmaatregelen nodig zijn, maar over de vorm heerst discussie.”

Beleggers die zich afgelopen maand nog zorgen maakten over de stijging van het aantal coronabesmettingen, zagen vandaag het aantal besmettingen wereldwijd dalen. “Maar cijfers van één dag zeggen nog niks en het is vooral belangrijk of dit het begin is van een verder dalende trend”, aldus marktanalist Fahad Kamal van de divisie Kleinwort Hambros van Société Générale. 

In Nederland is een groot gedeelte van de genoteerde bedrijven al met cijfers gekomen en ook van de S&P 500-bedrijven heeft meer dan drie kwart de boeken geopend. Volgens UBS versloeg de meerderheid van de Amerikaanse ondernemingen de analistenverwachtingen. Dit zorgde voor een opwaartse bijstelling van de ramingen met gemiddeld 2,5 procent. Vooral techbedrijven lieten robuuste cijfers zien en dat hielp met name techbeurs Nasdaq omhoog in de afgelopen weken. Op maandag sloot de Nasdaq-index nog op het hoogste niveau ooit. 

De obligatiemarkten blijven evenwel terughoudend. Kamal merkte op dat de rentes blijven dalen, ondanks dat aandelen juist stegen. “De rentes staan nog steeds op dieptepunten en dat duidt erop dat beleggers angstig zijn dat de crisis nog een staartje krijgt”, aldus Kamal.

Beleggers moesten het dinsdag doen met een relatief lege agenda. Vanmiddag stonden in de VS nog wel de fabrieksorders op de rol en cijfers over de bedrijvigheid in New York. De Amerikaanse fabrieksorders stegen in juni door en de bedrijvigheid in New York groeide weer afgelopen maand na een krimp in de maand ervoor. 

De euro/dollar handelde op 1,1766. De olieprijzen stegen met 1,5 procent. 

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren Unibail-Rodamco-Westfield en Royal Dutch Shell met winsten van 4,2 en 3,2 procent. Het Britse BP halveerde het dividend na een enorm kwartaalverlies. Toch steeg het aandeel BP in Londen 3,4 procent.

DSM zag de kwartaalcijfers, die volgens ING op alle fronten beter waren dan verwacht, afgestraft worden met een koersval van 3,0 procent. 

“Al met al een goede set resultaten van DSM in een erg uitdagende markt. Maar of dit voldoende is om de erg optimistische verwachtingen, die ook in de koers zijn ingeprijsd, tevreden te stellen, moet nog blijken”, aldus analist Reginald Watson van ING. KBC Securities trok het koersdoel voor DSM met 10 euro op naar 130,00 euro.

In de AMX steeg Air France-KLM 5,2 procent. Easyjet kwam met rode cijfers, maar was ook voorzichtig optimistisch voor het lopende kwartaal. Het aandeel easyJet won in Londen dan ook 8,8 procent.

PostNL, maandag al goed voor een dubbelcijferige koerswinst na het afgeven van kwartaalcijfers, won dinsdag nog eens 1,1 procent op 2,33 euro. Verschillende analisten kwamen dan ook met lovende rapporten. Berenberg en UBS verhoogden hun koersdoelen tot respectievelijk 2,50 en 2,80 euro. Barclays verhoogde de taxaties ook, en kwam zo uit op een koersdoel van 2,40 euro.

Aalberts verloor 2,2 procent en Besi 2,3 procent.

Bij de smallcaps ging Sif 4,3 procent in het groen en Vivoryon zelfs 5,3 procent. Vivoryon kan na de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration de Fase II studie met Varoglutamstat voor de behandeling van Alzheimer starten.

Beursnieuweling JD Peet’s daalde met 0,4 procent. De omzetcijfers van het koffiebedrijf stelden teleur, aldus Jefferies, maar het tegendeel gold voor de marges.

Avantium daalde 1,9 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerde Wall Street in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.