In de maand juli stegen de verkopen in de detailhandel in de Verenigde Staten minder dan verwacht. De volgende maanden zou deze groei verder kunnen vertragen door het nog steeds stijgende aantal Covid-19 besmettingen. Hiernaast worden de werkloosheidsuitkeringen ook verminderd waardoor consumenten minder zullen kunnen spenderen.

De detailhandel nam vorige maand met 1,2% toe na een stijging van 8,4% in juni, aldus het ministerie van Handel. Economen hadden in juli echter een groei van 1,9% voorspeld.

De Covid-19 besmettingen blijven in de Verenigde Staten oplopen. Verschillende staten hebben hierdoor weer bedrijven moeten sluiten of gedeeltelijke lockdowns moeten herinvoeren.

De consument lijkt ook plaatsen als restaurant en winkelcentra meer en meer te mijden, wat uiteraard een negatieve invloed heeft op de detailhandel.

Werkloosheid

Tientallen miljoenen mensen konden tijdens de Covid-19 crisis rekenen op een wekelijks supplement van $600 aan werkloosheidsuitkeringen. Hierdoor hadden gezinnen het makkelijker om voedsel te kopen en de rekeningen te betalen. Deze maatregel liep eind juli af waardoor gezinnen minder konden spenderen.

Donald Trump kondigde wel een uitbreiding van de maatregel aan maar verminderde de wekelijkse uitbetaling tot $400.

De Amerikaanse staten zijn verplicht om $100 van het voordeel zelf te dekken. Hierdoor staan verschillende staten onder financiële druk.

De overige $300 wordt gefinancierd uit een noodhulpprogramma voor rampen. Economen verwachten dat dit fonds in september al zou kunnen uitgeput zijn.

De Verenigde Staten moeten dus zien dat zij zo snel mogelijk de mensen terug aan het werk krijgen. Als dit niet lukt, zou dit enorme problemen kunnen veroorzaken.

Bron: Reuters

Foto: iStock