(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,6 procent tot 560,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.

Een combinatie van factoren drukte vrijdag op het sentiment. De aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en China in aanloop naar de ontmoeting van de twee landen zaterdag, het grillige verloop van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende onzekerheid over het economisch herstel en de voortdurende impasse over een nieuwe ronde van Amerikaanse stimuleringsmaatregelen. De Senaat is met reces en keert pas in september terug dus een nieuw steunpakket hoeft de komende weken niet te worden verwacht.

Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal is gekrompen met 8,5 procent op kwartaalbasis en 9,3 procent op jaarbasis.

Econoom Marcel Klok van ING sprak van een krimp die pijn doet. De daling markeerde volgens hem de sterkste daling ooit gemeten. Hij merkte wel op dat de recente versoepeling van de lockdown sterke groeicijfers belooft voor het derde kwartaal, hoewel een compleet v-vormig economisch herstel volgens hem onwaarschijnlijk is.

Op macro economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal op kwartaalbasis is gekrompen met 12,1 procent. Op jaarbasis was zelfs sprake van een krimp van 15,0 procent. De nieuwe cijfers weken niet af van eerdere ramingen.

Het overschot op de handelsbalans van de muntunie steeg in juni ten opzichte van een jaar euro, terwijl de export op jaarbasis daalde met 9,6 procent en de import afnam met 12,8 procent. Dit resulteerde in een overschot van 20,7 miljard euro, tegen 17,5 miljard euro een jaar eerder.

De werkgelegenheid daalde in het tweede kwartaal in de eurozone met 2,8 procent. Op jaarbasis daalde het aantal personen in de eurozone met een baan met 2,9 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen opnieuw zijn gestegen. De Amerikaanse arbeidsproductiviteit en arbeidskosten stegen het afgelopen kwartaal met achtereenvolgens 7,3 procent en 12,2 procent.

Tevens werd bekend dat de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in juni zijn gedaald, terwijl de omzet steeg. Tot slot werd bekend dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in augustus slechts licht is gestegen. De index steeg van 72,5 naar 72,8.

Vooruitblikkend naar de komende handelsweek zeiden analisten van ING met name uit te kijken naar huizenbouwdata uit de VS, Europese inkoopmanagersindices en Britse detailhandelscijfers om een beter zicht te krijgen over de duurzaamheid van het economisch herstel in de ontwikkelde economieën.

De euro/dollar noteerde op 1,1832. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1813 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1812 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijwel stabiel.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 6,6 procent, gevolgd door Galapagos en ABN AMRO met verliezen van achtereenvolgens 4,0 procent en 3,5 procent.

Aegon daalde 2,6 procent. De verzekeraar verloor donderdag al 15 procent en kreeg ook vandaag weer enkele koersdoelverlagingen om de oren. Zo verlaagde Berenberg het koersdoel van 4,50 naar 3,20 euro.

Just Eat Takeaway daalde 1,5 procent. Dat aandeel heeft sinds de kwartaalcijfers de wind flink in de rug gehad. Analisten verhoogden dan ook allemaal hun taxaties in de afgelopen dagen.

KPN wist het verlies onder de hoofdfondsen te beperken tot een min van 0,1 procent, ING daalde eveneens 0,1 procent, Unilever en Ahold Delhaize sloten de week 0,7 procent lager.

In de AMX ging Flow Traders na kwartaalcijfers aan kop met een winst van 4,2 procent. De cijfers waren iets beter dan verwacht, terwijl de flitshandelaar ook een dividend van 4,00 euro per aandeel in het vooruitzicht stelde. 

PostNL kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies en won 1,3 procent.

Air France-KLM bungelde onderaan met een verlies van 5,8 procent, Boskalis daalde 4,9 procent en Aperam verloor 3,5 procent.

In de AScX noteerde ging Kendrion aan kop met een winst van 2,5 procent. ForFarmers steeg 1,1 procent en Accsys won 1,0 procent. Vivoryon verloor 7,4 procent, B&S daalde 3,8 procent en Neways leverde 2,4 procent in.

Lokaal steeg Core Laboratories met 2,0 procent. Centenfonds Kardan verloor 3,6 procent na een opmars eerder in de week.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het Amsterdamse slot licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.