Zowel de S&P 500 als de NASDAQ Composite bereikten vorige week nieuwe records. Het optimisme werd gevoed door een verschuiving in het monetaire beleid van de Federal Reserve. De S&P 500 en de NASDAQ Composite zijn in augustus respectievelijk met 5,51% en 9,79% gestegen.
De Federal Reserve kondigde aan dat ze niet meer zullen streven naar een inflatie van 2% per jaar maar eerder naar een gemiddelde inflatie. De rentetarieven zullen hiernaast nog een lange tijd laag blijven. Hierdoor werden beleggers enthousiast om nog meer geld in de aandelenmarkten te pompen.
Beleggers wachtten ook met een zeer bang hart het resultatenseizoen af dat in augustus van start ging. Analisten hadden aangegeven dat dit resultatenseizoen absoluut rampzalig zou zijn. De resultaten van de meesten bedrijven waren inderdaad niet goed, maar deze waren wel minder slecht dan analisten hadden voorspeld.
Meer volatiliteit verwacht
Sommige beleggers zetten zich schrap voor een verhoogde volatiliteit in september. Het Witte Huis en het Congres hebben nog steeds geen akkoord bereikt over een volgende stimuleringsronde. Wanneer er geen consensus gevonden wordt, kan dit wegen op het marktsentiment.
Richard Dunbar, hoofd investeringsonderzoek bij Aberdeen Standard Investments, stelt:
Er is onzekerheid over toekomstige steun. Beleggers willen dat de steun wordt verdergezet door middel van lage rentetarieven en fiscaal beleid. Elke discussie hierover zal beleggers nerveus maken.
In de herfst kan het economisch herstel ook worden getest. Marktdeelnemers waarschuwen over de gevolgen van nieuwe lockdowns wanneer het aantal Covid-19 besmettingen in de Verenigde Staten en Europa blijft stijgen.
Vervolgens maken beleggers zich ook zorgen over de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een geschil over het resultaat zal zorgen voor een toename van de volatiliteit op de wereldwijde markten.
Tot slot kunnen oplopende spanningen tussen Peking en Washington nog zorgen voor ongerustheid bij beleggers.
Bron: Fox Business
Foto: iStock